Köttbranschen under press

I Sverige sysselsätts runt 10 000 personer av kött- och charkbranschen. Många anställs via bemanningsföretag från andra EU-länder och de stängda gränserna har gjort läget ansträngt.

”Vi har ett strukturellt underskott på yrkesmän i branschen och grundskälet är att det utbildas för få i Sverige”, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen.

Det är främst styckare som saknas och det är inte helt lätt att ta in outbildad personal i det yrket.

”Det tar upp till tre år innan man är fullärd, så det finns ett problem i att flytta över personal från andra branscher som har friställd personal”, säger Därth.

Branschen jobbar intensivt med att utbilda personal i Sverige för att minska beroendet av utländsk arbetskraft.

Redaktör: Nicolina Söderqvist

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -1.7%
NASDAQ-100 1.5%
NASDAQ Composite 1.3%

Vinnare & förlorare

Sinch 7.5%
Stillfront Group 7%
Bure 6.4%
Assa Abloy -3.5%
Trelleborg -3.6%
Hexpol -3.9%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min