Klimatet tvingar vingårdar norrut – nu storsatsas det på Gotland

Där, jag ser... Och här hänger det utanför.

Vår ambition är att bli bäst i norra Europa.

Att sticka ut i en internationell provning av viner–

–inte för att det är svenskt, utan för att det är bra.

Först när vi skrev kontrakt på marken och kollade att du gillade–

–att vara här...

Emma och Andrea träffades på en italiensk vingård.

När det var dags att starta en egen vingård fanns inte Italien på kartan.

Vi kollade aldrig på att etablera oss i Italien–

–av olika anledningar. Några var ekonomiska.

Det är jättedyrt att etablera sig i Italien.

Dessutom är det svårt att sticka ut där.

Nästan alla gör vin. Vi hade svårt att hitta en egen nisch.

Klimatförändringarna ställer jättehöga krav på vinodling.

Man har regioner med ett visst recept där man bara får använda vissa druvor.

Industrin är obenägen att förändras på samma sätt som klimatet.

Istället startade de sin vingård på södra Gotland–

–medan vinodlare nere i Europa får det allt tuffare.

Vinmakare i världen är mer medvetna och klimatförändringarna–

–än andra. Vi vinmakare jobbar på fältet.

Vårt jobb är att kolla hur plantorna mår, vad som händer med gräs och träd.

Vi måste hålla koll på allt.

Här är en artikel från en "winemaking italian association"–

–som visar Europa år 2050.

Kartan visar i vilka länder det är möjligt att göra "nordic style wine".

Vi tittade jättenära. Här på södra Gotland finns det lite färg.

Det röda området är det nya området där det är möjligt att göra vin på nordiskt vis.

Champagne och Chablis är borta.

Om de vill fortsätta göra vin på samma sätt måste de flytta norr ut.

Under de senaste åren har de stora vinhusen börjat blicka norr ut.

Många har investerat i mark i södra England.

De har verkligen flyttat på sig.

Nu är villkoren detsamma där som de var i Champagne för 20-30 år sen.

En del har fått upp ögonen för Sverige.

Det finns redan stora vinproducenter som har köpt mark i Sverige.

En stor spansk producent har köpt mark här på Gotland.

Några champagnehus har köpt mark i Skåne.

Bästa temperaturen för att få ett bra "nordic style wine"–

–är att ha 13-15 grader under april till oktober som är en växtperiod.

Förra året var det 14,4 i medeltemperatur här på Gotland.

Världens vinproduktion verkar stå inför en enorm förändring.

Under de senaste åren har italiensk vinproduktion minskat med 10 % varje år.

10 % i Italien är mycket.

Det är många miljoner flaskor vin som försvinner.

På Långmyre odlas det just nu fem olika druvor.

Man använder hybridsorter som är mer resistenta mot sjukdomar–

–och inte behöver besprutas.

Det första vi gjorde när vi fick marken var att ställa om till ekologisk produktion–

–med kravcertifiering. Vår första flaska kommer att vara kravcertifierad.

Det är den högsta graden av hållbarhetscertifiering i Sverige.

På Gotland har vi jättelite vatten.

Grundvattennivån är aldrig stabil.

Vi hanterar det genom att inte bevattna.

Vinrankor behöver jättelite vatten.

För vuxna plantor räcker det med ett regn i månaden.

Det är nästan bättre ju torrare det är.

Det verkar som om förutsättningarna för att odla vin finns här.

Den jordmån som vi har på vårt fält med mestadels sand och kalk–

–är precis det som kännetecknar jordmånen i Chablis och Champagne.

Att etablera en vingård tar flera år.

Det tar ungefär tre år att komma igång med en vingård-

–innan man får nån slags avkastning.

Det är jättestora investeringar i början framför allt i arbetstid.

Vi är två stycken som jobbar i princip heltid.

Vi gör dessutom allting för hand.

Första året handlar bara om plantering och uppbyggnad av vingården.

År två är egentligen bara tillväxt.

År tre tar man första skörden. Det är regeln.

Den första skörden är väldigt liten mot vad som kommer att bli.

Under en femårsperiod efter första skörden–

–klättrar man år efter år mot en maxproduktion.

Från 2023 är vi absolut i gång–

–och tillbaka efter alla investeringar som vi har gjort för att etablera oss.

Just tidsaspekten har gjort det svårt att locka investerare.

Lite mer än halva projektet har vi själva lyckats finansiera.

Vi har haft möjlighet att själva ta första steget.

Det är ett stort steg att ta.

De här är jättefina.

Än så länge har vi inte tagit in några investerare.

Det är svårt att hitta finansiering för ett sånt här projekt.

Dels för att man pratar om väldigt långa tidsperioder...

Den första skörden tas år 2020.

De första flaskorna kommer att kunna köpas 2021.

Det kommer att produceras rött, vitt, rosé, bubbel och ett sött vin.

Priserna kommer att variera mellan 100 och 1 000 kronor per flaska.

Vår strategi har varit att starta stort.

Den beräknade produktionen ligger på 23 000-26 000 flaskor.

Det är bland den största i Sverige.

Nu återstår det att se hur Sverige står sig som vinland.

Jag börjar se ett litet intresse för svenskt vin.

Jag fick en bok om vin i julklapp i år.

I den fanns en vinkarta för hela världen.

Där fanns också Sverige med.

På sista sidan som ett nytt land. Men ändå – det fanns med.

I Hamra på södra Gotland finns en nystartad vingård med höga ambitioner.

”Vi har som ambition att bli bäst i norra Europa och att sticka ut i en internationell provning av viner, inte för att det är svenskt utan för att det är bra”, säger Emma Serner, grundare av Långmyre Vineri.

Emma har grundat företaget tillsammans med Andrea Guerra. Han förklarar att en anledning till att välja just Gotland är klimatförändringarna. Områdena som lämpar sig för vintillverkning i Europa kommer helt enkelt flytta norrut.

”De senaste åren har den italienska vinproduktionen minskat med tio procent, varje år”, säger Emma Serner.

Långmyre Vineri är långt ifrån ensamma i vinvärlden om att vända blickarna norrut. Många stora vinhus har investerat i södra England. Även Sverige drar till sig intresse.

”Det finns redan stora vinproducenter som har köpt mark i Sverige. Till exempel finns det en stor spansk producent som köpt mark på Gotland och några som köpt mark i Skåne”, säger Andrea Guerra.

Långmyre Vineri odlar i dag fem olika druvor och allt vin kommer att bli kravcertifierat. Men vinproduktion är en långsam process.

Den första skörden kommer att tas år 2020 och de första flaskorna ska gå att köpa året efter. Men det dröjer ytterligare ett antal år innan produktionen är uppe i hög nivå. På sikt räknar Emma och Andrea med en produktion på runt 25 000 flaskor per år.

Projektet är till största delen självfinansierat och det har visat sig vara svårt att hitta externa finansiärer.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.2%
NASDAQ-100 0.5%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 7.5%
Pandox 5.8%
Sectra 4.3%
Arjo -2.9%
Fabege -3%
Lundbergs -3.7%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min