Klimatet tvingar vingårdar norrut – nu storsatsas det på Gotland

Och här hänger det utanför.

att bli bäst i norra Europa.

provning av viner–

utan för att det är bra.

och kollade att du gillade–

–att vara här...

på en italiensk vingård.

fanns inte Italien på kartan.

att etablera oss i Italien–

Några var ekonomiska.

att etablera sig i Italien.

att sticka ut där.

Vi hade svårt att hitta en egen nisch.

ställer jättehöga krav på vinodling.

där man bara får använda vissa druvor.

på samma sätt som klimatet.

på södra Gotland–

får det allt tuffare.

och klimatförändringarna–

Vi vinmakare jobbar på fältet.

vad som händer med gräs och träd.

Vi måste hålla koll på allt.

en "winemaking italian association"–

–som visar Europa år 2050.

att göra "nordic style wine".

finns det lite färg.

det är möjligt att göra vin på nordiskt vis.

Champagne och Chablis är borta.

måste de flytta norr ut.

börjat blicka norr ut.

i mark i södra England.

De har verkligen flyttat på sig.

som de var i Champagne för 20-30 år sen.

En del har fått upp ögonen för Sverige.

som har köpt mark i Sverige.

har köpt mark här på Gotland.

har köpt mark i Skåne.

att få ett bra "nordic style wine"–

till oktober som är en växtperiod.

här på Gotland.

inför en enorm förändring.

vinproduktion minskat med 10 % varje år.

10 % i Italien är mycket.

som försvinner.

fem olika druvor.

som är mer resistenta mot sjukdomar–

–och inte behöver besprutas.

att ställa om till ekologisk produktion–

kommer att vara kravcertifierad.

av hållbarhetscertifiering i Sverige.

På Gotland har vi jättelite vatten.

Grundvattennivån är aldrig stabil.

Vi hanterar det genom att inte bevattna.

Vinrankor behöver jättelite vatten.

med ett regn i månaden.

Det är nästan bättre ju torrare det är.

för att odla vin finns här.

med mestadels sand och kalk–

i Chablis och Champagne.

Att etablera en vingård tar flera år.

att komma igång med en vingård-

–innan man får nån slags avkastning.

framför allt i arbetstid.

som jobbar i princip heltid.

Vi gör dessutom allting för hand.

och uppbyggnad av vingården.

År två är egentligen bara tillväxt.

Det är regeln.

mot vad som kommer att bli.

efter första skörden–

mot en maxproduktion.

Från 2023 är vi absolut i gång–

som vi har gjort för att etablera oss.

att locka investerare.

har vi själva lyckats finansiera.

att själva ta första steget.

Det är ett stort steg att ta.

De här är jättefina.

in några investerare.

för ett sånt här projekt.

om väldigt långa tidsperioder...

Den första skörden tas år 2020.

att kunna köpas 2021.

vitt, rosé, bubbel och ett sött vin.

mellan 100 och 1 000 kronor per flaska.

Vår strategi har varit att starta stort.

på 23 000-26 000 flaskor.

Det är bland den största i Sverige.

hur Sverige står sig som vinland.

för svenskt vin.

Jag fick en bok om vin i julklapp i år.

I den fanns en vinkarta för hela världen.

Där fanns också Sverige med.

Men ändå – det fanns med.

I Hamra på södra Gotland finns en nystartad vingård med höga ambitioner.

”Vi har som ambition att bli bäst i norra Europa och att sticka ut i en internationell provning av viner, inte för att det är svenskt utan för att det är bra”, säger Emma Serner, grundare av Långmyre Vineri.

Emma har grundat företaget tillsammans med Andrea Guerra. Han förklarar att en anledning till att välja just Gotland är klimatförändringarna. Områdena som lämpar sig för vintillverkning i Europa kommer helt enkelt flytta norrut.

”De senaste åren har den italienska vinproduktionen minskat med tio procent, varje år”, säger Emma Serner.

Långmyre Vineri är långt ifrån ensamma i vinvärlden om att vända blickarna norrut. Många stora vinhus har investerat i södra England. Även Sverige drar till sig intresse.

”Det finns redan stora vinproducenter som har köpt mark i Sverige. Till exempel finns det en stor spansk producent som köpt mark på Gotland och några som köpt mark i Skåne”, säger Andrea Guerra.

Långmyre Vineri odlar i dag fem olika druvor och allt vin kommer att bli kravcertifierat. Men vinproduktion är en långsam process.

Den första skörden kommer att tas år 2020 och de första flaskorna ska gå att köpa året efter. Men det dröjer ytterligare ett antal år innan produktionen är uppe i hög nivå. På sikt räknar Emma och Andrea med en produktion på runt 25 000 flaskor per år.

Projektet är till största delen självfinansierat och det har visat sig vara svårt att hitta externa finansiärer.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0%
NASDAQ-100 0%
NASDAQ Composite -0.1%

Vinnare & förlorare

Beijer Ref 3.9%
Nolato 2.9%
Mycronic 2.8%
FastPartner -1.7%
Saab -1.9%
Swedish Match -2.2%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min