Supermakten Kina ändrar råvarupolitik

Kina har seglat upp som en supermakt när det gäller råvaror tack vare den otroliga tillväxt landet hade under 2003-2011.

Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken, förklarar att utvecklingen är en konsekvens av urbaniseringen i Kina. En stor del av befolkningen förflyttades från att leva i bondesamhälle till att leva i städer.

”Kina växte från att vara helt obetydliga till att konsumera nästan 50 procent av världens råvaror, så de har blivit en helt dominerande spelare på råvarumarknaden, och det drev framförallt importen av råvaror under många år.”  förklarar Martin Jansson.

Men vad kommer att hända framöver? När det gäller oljan, där Kina gått om USA som den största importören, ser Martin Jansson en fortsatt växande kinesisk import framöver.

När det gäller stål, där Kina blivit en betydande nettoexportör, räknar Martin Jansson däremot med förändring. Han räknar med att landet kommer att skala ned sin produktion:

”De kan inte fortsätta pressa priserna på världsmarknaden som de har gjort de sista åren. Det är helt ohållbart och försvårar relationen med många andra länder”, säger Martin Jansson.

Ellinor Beckett intervjuar Martin Jansson, råvarustrateg.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.8%
NASDAQ-100 -0.1%
NASDAQ Composite -0.5%

Vinnare & förlorare

Avanza 6%
Assa Abloy 3.1%
Swedish Match 1.5%
SSAB -5.2%
Atlas Copco -7.4%
Skanska -10.6%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min