Trots allt – världen blir faktiskt bara bättre

Världen blir rikare, rättvisare, friskare och friare. Krigen är mindre och mer sällsynta.

Den liberala författaren Johan Norberg skriver i sin bok Framsteg om hur utvecklingen de senaste decennierna är oöverträffad och att oavsett vilken statistik du hänvisar till så har det mesta blivit bättre.

Men framstegen uppmärksammas inte som de borde i dagens medievärld menar Norberg. Tvärtom så är det tragiska händelser som har fått alltmer uppmärksamhet: ”Som nån sa: Det är inte mänskligt lidande som är nytt, men mobilkameran är ny. Så nu ser vi allt fruktansvärt i realtid och det stressar upp oss”, säger Norberg.

Samtidigt ökar ojämlikhet och klyftor i många länder i västvärlden. Katrine Marçal ifrågasätter i denna intervju med Johan Norberg om det är värt det. Och Norberg menar att om nästan alla i ett samhälle tidigare var fattiga, som i Kina, så kan ökad ojämlikhet vara en lösning.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.1%
NASDAQ-100 -1%
NASDAQ Composite -0.8%

Vinnare & förlorare

Sectra 2.5%
Millicom 2.3%
Tele2 1.9%
Hexagon -2%
SCA -2.1%
Dometic Group -2.5%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Solen skiner för Ikea1:17

  Solen skiner för Ikea

  Norskt nej till vindkraft. Nya klimatskatter från regeringen. Fåtal företag står för störst utsläpp. Unilever helt förnybara.

 • Svenska Spel växer med spelregleringen1:59

  Svenska Spel växer med spelregleringen

  Den nya svenska spelregleringen fick omfattande konsekvenser för Svenska Spel. Verksamheten delades upp i tre delar, vilket resulterade i ökat antal anställda.

 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.