”Jag tror på aktiv förvaltning”

Mats Andersson är vd för 4:e AP-fonden och därmed en av Sveriges tunga dolda makthavare. I en lång intervju med EFN:s Charlotte Stjerngren pratar han bland annat om AP-fondssystemet, aktiv förvaltning, det svenska ägarsystemet, etikfrågan, bonusar och Private Equity.

”Jag tror på konkurrens, och därför på att vi ska ha mer än en AP-fond”, säger Mats Andersson.

”Om man tror på aktiv förvaltning eller inte är lite av en religiös hållning. Och jag tror på aktiv förvaltning”, säger han vidare.

På frågan om AP-fonderna ska investera i företag som till exempel tillverkar vapen svarar Mats Andersson att han tror på möjligheten att påverka bolag via att vara en aktiv ägare. ”Uteslutning är för oss det sista steget”, säger han.

Angående bonusar inom finansbranschen är Mats Andersson i teorin positiv, men han menar att det fanns en period när bonusarna var felkonstruerade.

Mats Andersson ser placeringar i Private Equity som ett bra komplement till placeringar på börsen. Men i dagens läge med låga räntor är fondernas höga avgifter en väsentlig fråga.

 • Kompetensbrist het fråga i EU-valet5:25

  Kompetensbrist het fråga i EU-valet

  Stockholmsföretagen har länge varit i behov av en större arbetskraftsinvandring. Det enskilt viktigaste yrket i Stockholm just nu är dataprogrammerare, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms handelskammare.

 • Egen kaffemugg ger rabatt1:19

  Egen kaffemugg ger rabatt

  Minskad snö kräver ny form av turism. Amazon satsar på svensk vindkraft. Bank of America satsar miljarder på miljön. Rekordmånga släckte lamporna.

 • EFN förklarar arbetsmarknaden9:48

  EFN förklarar arbetsmarknaden

  Det fjärde avsnittet av programserien EFN förklarar handlar om begreppet arbetsmarknad, något som engagerar både politiker och ekonomer.

 • Notre-Dame ska återuppbyggas - till varje pris1:38

  Notre-Dame ska återuppbyggas - till varje pris

  Den historiska katedralen Notre-Dame i Paris har drabbats av en katastrofal eldsvåda. Byggnaden som ursprungligen uppfördes på 1100-talet ska nu återuppbyggas. Det lovar Frankrikes president Emmanuel Macron.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.6%
NASDAQ-100 0.1%
NASDAQ Composite 0.1%

Vinnare & förlorare

Paradox Interactive 6.5%
Beijer Ref 4.6%
Sandvik 3.6%
Sagax -1.5%
Avanza -2.6%
Thule Group -3.1%
Uppdaterad tor 17:35
Fördröjning 15 min
 • Lönegap på Stockholms arbetsmarknad3:49

  Lönegap på Stockholms arbetsmarknad

  Länsstyrelsen har undersökt skillnader i inkomst mellan män och kvinnor i Stockholm, och studien visar bland annat att kvinnor överträffar männen när det kommer till studier.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.