”Jag tror på aktiv förvaltning”

Mats Andersson är vd för 4:e AP-fonden och därmed en av Sveriges tunga dolda makthavare. I en lång intervju med EFN:s Charlotte Stjerngren pratar han bland annat om AP-fondssystemet, aktiv förvaltning, det svenska ägarsystemet, etikfrågan, bonusar och Private Equity.

”Jag tror på konkurrens, och därför på att vi ska ha mer än en AP-fond”, säger Mats Andersson.

”Om man tror på aktiv förvaltning eller inte är lite av en religiös hållning. Och jag tror på aktiv förvaltning”, säger han vidare.

På frågan om AP-fonderna ska investera i företag som till exempel tillverkar vapen svarar Mats Andersson att han tror på möjligheten att påverka bolag via att vara en aktiv ägare. ”Uteslutning är för oss det sista steget”, säger han.

Angående bonusar inom finansbranschen är Mats Andersson i teorin positiv, men han menar att det fanns en period när bonusarna var felkonstruerade.

Mats Andersson ser placeringar i Private Equity som ett bra komplement till placeringar på börsen. Men i dagens läge med låga räntor är fondernas höga avgifter en väsentlig fråga.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 4%
NASDAQ-100 5.6%
NASDAQ Composite 5.5%

Vinnare & förlorare

Sinch 11.5%
Trelleborg 11%
Hennes & Mauritz 10.5%
AAK -1.3%
Telia Company -1.6%
Sagax -1.8%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min