Mark Mobius: ”Korruption finns överallt”

Ett av de största namnen inom området investeringar i tillväxtmarkander är Mark Mobius, som sedan 1987 jobbar på Franklin Templeton Investment. I denna intervju med EFN:s Charlotte Stjerngren pratar Mark Mobius bland annat om att man inta kan dra alla tillväxtmarkander över en kam, de är alla väldigt olika.

En kritik som ofta riktas mot tillväxtmarknader är den om den utbredda korruptionen. Mark Mobius menar att korruption finns överallt. Den stora skillnaden mellan många tillväxtmarknader och mer utvecklade marknader är den att lagstiftningen och domstolsväsendet fungerar sämre i tillväxtländer.

Mark Mobius är även kritisk mot de ekonomer som vill se en högre inflationstakt för att få fart på ekonomin. Mobius varnar för att högre inflation bland annat kommer att slå hårt mot den åldrande befolkningen i Europa och deras framtida pensioner.

Mark Mobius pratar även om det svenska bolaget Oriflame, som är stort på tillväxtmarknader. Han besökte nyligen bolaget, för att ta reda på vad som ligger bakom nedgången för aktien. ”Jag rekommenderar inte aktien, men det kan finnas möjligheter där”, säger Mark Mobius.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.5%
NASDAQ-100 0%
NASDAQ Composite -0.1%

Vinnare & förlorare

Paradox Interactive 3.9%
Diös 2.6%
Klövern 2.6%
Swedish Orphan Biovi… -1.2%
Nolato -1.3%
Hexagon -2%
Uppdaterad tis 13:15
Fördröjning 15 min