Mark Mobius: ”Korruption finns överallt”

Ett av de största namnen inom området investeringar i tillväxtmarkander är Mark Mobius, som sedan 1987 jobbar på Franklin Templeton Investment. I denna intervju med EFN:s Charlotte Stjerngren pratar Mark Mobius bland annat om att man inta kan dra alla tillväxtmarkander över en kam, de är alla väldigt olika.

En kritik som ofta riktas mot tillväxtmarknader är den om den utbredda korruptionen. Mark Mobius menar att korruption finns överallt. Den stora skillnaden mellan många tillväxtmarknader och mer utvecklade marknader är den att lagstiftningen och domstolsväsendet fungerar sämre i tillväxtländer.

Mark Mobius är även kritisk mot de ekonomer som vill se en högre inflationstakt för att få fart på ekonomin. Mobius varnar för att högre inflation bland annat kommer att slå hårt mot den åldrande befolkningen i Europa och deras framtida pensioner.

Mark Mobius pratar även om det svenska bolaget Oriflame, som är stort på tillväxtmarknader. Han besökte nyligen bolaget, för att ta reda på vad som ligger bakom nedgången för aktien. ”Jag rekommenderar inte aktien, men det kan finnas möjligheter där”, säger Mark Mobius.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 -0.4%
NASDAQ Composite -0.5%

Vinnare & förlorare

Lundin Petroleum 2.9%
Hemfosa Fastigheter 2%
Hennes & Mauritz 1.3%
SKF -2.4%
Bure -2.5%
Vitrolife -9.3%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Gröna Lund gör största renoveringen någonsin3:21

  Gröna Lund gör största renoveringen någonsin

  Projektet Blue Harvest innebär att en tredjedel av Gröna Lunds yta byggs om. Förutom en ny underjordisk berg- och dalbana blir det flera nya restauranger, spel och butiker. Prislappen väntas landa på runt 400 miljoner kronor.

 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.