Gröna obligationer: Investering både på kort och lång sikt

Intresset för gröna obligationer växer explosionsartat på många marknader, inte minst i Sverige. ”Och det är institutionella investerare som driver utvecklingen just nu. De har blivit medvetna om den långsiktiga risken som klimatförändringarna har på deras kapital”, säger Sean Kidney som är chef för Climate Bonds Initiative och pekar på att 60 procent av världens institutioner idag säger sig vara orolig för hur klimatförändringarna påverkar värdet på deras tillgångar.

Han menar att styrkan med gröna obligationer är att det låter investerare vara både långsiktiga och kortsiktiga på samma gång. En annan styrka är att de är enkla att förstå för företag, institutioner och även vanliga människor.

”Men framför allt så knyter det ihop regeringars och staters ambitioner att förhindra en klimatkatastrof med kapitalet. Det är ju så finansmarknaderna ska fungera.”

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.4%
NASDAQ-100 1.7%
NASDAQ Composite 1.6%

Vinnare & förlorare

Swedish Orphan Biovi… 4.5%
Beijer Ref 4.4%
Sectra 4.2%
Sagax -1.2%
Swedbank -1.2%
Elekta -1.8%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min
 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.