Framtidens mat hetare än någonsin

Om man tittar på vad forskare och experter säger–

–så måste vi minska vår konsumtion av mejeriprodukter och animalier.

Framför allt av rött kött. För att nå den omställningen krävs det konsumenter–

–som är villiga att förändra sin tallriksmodell.

Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning identifierar sig som flexitarianer.

De är villiga att testa vegetariska och veganska alternativ.

Under de senaste tio åren har man på den amerikanska marknaden–

–investerat 16 miljarder dollar i företag som producerar växtbaserade alternativ.

13 av de 16 miljarder dollarna investerades de senaste två åren.

Jag upplever att man som konsument är beredd att betala lite mer–

–för olika typer av mervärden i livsmedelsutbudet.

Ett är att produkten upplevs som mer hållbar för klimatet och planeten.

Det finns en grupp som vill betala så lite som möjligt.

Det finns en grupp som bara bryr sig om matens funktion.

Träningsfanatiker kan dricka en burk med vad fasen som helst.

Sen finns det den gruppen som vill äta riktigt mat. De är villiga att betala mer.

Marknaden kommer att segmenteras mycket tydligare.

Foodtech kan användas för att producera på ett smartare och mer miljövänligt sätt.

Det är jättebra. Om man sen pratar om att framställa kött i provrör–

–är det en annan sak. Det kommer att attrahera en viss grupp människor.

Den är extremt investerad.

Däremot kan man börja titta på... Nu har det varit fokus på köttet.

Man kan titta på produkter som ål. Det finns knappt nån ål kvar.

Om man kan framställa en så lyxig råvara i ett labb, finns en snäv marknad.

Den stora tillväxten sker hos de små aktörerna.

Där ska man inte lägga alla stålar i en liten påse–

–utan hålla koll på uppsjön av alla små nya aktörer.

Några kommer att bli de stora segrarna.

Företag i USA som Beyond Meat och Impossible Foods–

–har klokt nog gått direkt på att skapa ett alternativ–

–till den mest konsumerade rätten, hamburgaren.

Det har de gjort väldigt framgångsrikt och är nu stora globala spelare.

Vi kommer att få se fler av den typen av start up-resor.

Det finns väldigt många nya svenska entreprenörer–

–som ger sig in i hela matsystemet.

Om jag ska lyfta fram några så är det bland annat Lupinta–

–ett Malmöbaserat företag. De har tagit fram tempeh–

–helt baserad på en svenskproducerad lupinböna.

Superintressant. Det testar vi.

Bärta på Öland gör en fermenterad produkt gjord på svenska ärtor.

Det är nya proteinalternativ.

Insekter som foder till exempel.

Det finns jättemånga svenska insektsföretag.

Det finns till och med en svensk branschorganisation för insektsföretagen.

Än så länge är det inte tillåtet i Sverige. att servera insekter för humankonsumtion.

Men där kommer vi att se en ändring.

Insekter kommer att ingå som foder till djuren i allt större utsträckning.

Livsmedelsproduktion har länge pekats ut som en klimatbov. Samtidigt ökar efterfrågan på livsmedel i och med att jordens befolkning växer.

Detta innebär stora utmaningar för branschen. Johan Åkesson, trendanalytiker inom livsmedel, menar att det i första hand handlar om att vi måste minska vår konsumtion av mejeriprodukter och rött kött. Utvecklingen av växtbaserad mat går framåt.

”Under de senaste tio åren har man på den amerikanska marknaden investerat 16 miljarder dollar i företag som producerar växtbaserade alternativ. 13 av de 16 miljarderna investerades de senaste två åren”, säger Johan Åkesson.

Johannes Cullberg, grundare av ekomatkedjan Paradiset, ser samma trend: ”Foodtech kan användas för att producera på ett mycket smartare och miljövänligare sätt”.

Labbodlat kött, där det investeras kraftigt just nu är Cullberg däremot tveksam till att det kan bli en storsäljare. Ännu.

Lovisa Madås är medgrundare till AGFO, som arbetar med att sprida kunskap om framtidens matsystem. Hon ser till exempel att labbodlad ål skulle kunna vara ett spännande alternativ. Hon tipsar även om två svenska bolag som verkar inom sektorn. Dels Malmöbolaget Lupinta som gör tempeh baserad på lupinbönor. Men även Ölandsbolaget Bärta som gör produkter baserade på ärtor.

Internationellt har de amerikanska bolagen Beyond Meat och Impossible Foods gått från ingenstans till att bli globala jättar på kort tid.

  • Batterier återvinns med unik teknik3:42

    Batterier återvinns med unik teknik

    Forskare på Chalmers har utvecklat en ny teknik för att återvinna dyra metaller i batterier. Ett samarbete har inletts med batterijätten Northvolt.

  • Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv5:42

    Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv

    Trots coronapandemin fortsätter Linda Larsson att intervjua västsvenska näringslivsprofiler i Göteborgspodden. Sedan starten i februari 2018 har företagsledare delat med sig av både framgångsfaktorer och misslyckanden.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.6%
NASDAQ 100 0.3%
NASDAQ Composite 0.5%

Vinnare & förlorare

Lundin Petroleum 4.6%
Hexpol 4.3%
AAK 3.7%
Hansa Medical -1.5%
Stillfront Group -1.6%
Bygghemma Group First -2.1%
Uppdaterad ons 17:35
Fördröjning 15 min