Framtidens mat hetare än någonsin

vad forskare och experter säger–

av mejeriprodukter och animalier.

den omställningen krävs det konsumenter–

sin tallriksmodell.

identifierar sig som flexitarianer.

och veganska alternativ.

på den amerikanska marknaden–

som producerar växtbaserade alternativ.

investerades de senaste två åren.

är beredd att betala lite mer–

i livsmedelsutbudet.

som mer hållbar för klimatet och planeten.

så lite som möjligt.

som bara bryr sig om matens funktion.

med vad fasen som helst.

riktigt mat. De är villiga att betala mer.

att segmenteras mycket tydligare.

på ett smartare och mer miljövänligt sätt.

att framställa kött i provrör–

att attrahera en viss grupp människor.

Den är extremt investerad.

Nu har det varit fokus på köttet.

Det finns knappt nån ål kvar.

i ett labb, finns en snäv marknad.

hos de små aktörerna.

alla stålar i en liten påse–

av alla små nya aktörer.

Några kommer att bli de stora segrarna.

och Impossible Foods–

att skapa ett alternativ–

hamburgaren.

och är nu stora globala spelare.

den typen av start up-resor.

nya svenska entreprenörer–

–som ger sig in i hela matsystemet.

så är det bland annat Lupinta–

De har tagit fram tempeh–

en svenskproducerad lupinböna.

Superintressant. Det testar vi.

gjord på svenska ärtor.

Det är nya proteinalternativ.

Insekter som foder till exempel.

svenska insektsföretag.

branschorganisation för insektsföretagen.

att servera insekter för humankonsumtion.

Men där kommer vi att se en ändring.

till djuren i allt större utsträckning.

Livsmedelsproduktion har länge pekats ut som en klimatbov. Samtidigt ökar efterfrågan på livsmedel i och med att jordens befolkning växer.

Detta innebär stora utmaningar för branschen. Johan Åkesson, trendanalytiker inom livsmedel, menar att det i första hand handlar om att vi måste minska vår konsumtion av mejeriprodukter och rött kött. Utvecklingen av växtbaserad mat går framåt.

”Under de senaste tio åren har man på den amerikanska marknaden investerat 16 miljarder dollar i företag som producerar växtbaserade alternativ. 13 av de 16 miljarderna investerades de senaste två åren”, säger Johan Åkesson.

Johannes Cullberg, grundare av ekomatkedjan Paradiset, ser samma trend: ”Foodtech kan användas för att producera på ett mycket smartare och miljövänligare sätt”.

Labbodlat kött, där det investeras kraftigt just nu är Cullberg däremot tveksam till att det kan bli en storsäljare. Ännu.

Lovisa Madås är medgrundare till AGFO, som arbetar med att sprida kunskap om framtidens matsystem. Hon ser till exempel att labbodlad ål skulle kunna vara ett spännande alternativ. Hon tipsar även om två svenska bolag som verkar inom sektorn. Dels Malmöbolaget Lupinta som gör tempeh baserad på lupinbönor. Men även Ölandsbolaget Bärta som gör produkter baserade på ärtor.

Internationellt har de amerikanska bolagen Beyond Meat och Impossible Foods gått från ingenstans till att bli globala jättar på kort tid.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.3%
NASDAQ-100 1.3%
NASDAQ Composite 1.3%

Vinnare & förlorare

Beijer Ref 3%
Nolato 1.6%
Hennes & Mauritz 1.2%
Saab -1.7%
Nordea -2%
Thule Group -2.9%
Uppdaterad mån 10:00
Fördröjning 15 min