Företagssatsningen som växer så det knakar

House Be är samlingsplatsen för allt från stora bolag som Sweco till startups och digitala nomader i Norrland. I Åre har de omkring 200 medlemmar från 80 bolag.

”Vi vill kunna föda skalbara tillväxtbolag från den här regionen”, säger Ulrika Viklund, medgrundare House Be och E14.

Sandra Jonsson är föreståndare för House Be och berättar att de finns på fem orter runt om i Norrland: Åre, Umeå, Sundsvall, Härnösand och Östersund.

Johan Formgren, grundare till Itsinthenode, berättar att han är en så kallad ”move-up”, personer som lämnat städer för att tillbringa mer tid i naturen. Han beskriver Åre som det perfekta stället att flytta till för personer med flexibla jobb.

I kölvattnet av House Be har även ett saminvesteringsbolag grundats: E14. Tillsammans med 38 affärsänglar vill de säkerställa att bolagen som sitter i regionen har samma ekonomiska möjligheter som bolag på andra orter. Styrelseordförande i E14 är Elisabeth Thand Ringqvist som tidigare var vd för Företagarna.

Ulrika Viklund berättar att de kan gå in med upp till en miljon per bolag i två investeringsrundor. Något som också gör att andra bolag som Almi samordnar investeringar.

Redaktör: Anders Frick

 • Vi ses igen i augusti!1:26

  Vi ses igen i augusti!

  Vi på EFN vill tacka för en händelserik vår. Nu laddar vi batterierna och återkommer med nya tag i augusti!

 • Batterier återvinns med unik teknik3:42

  Batterier återvinns med unik teknik

  Forskare på Chalmers har utvecklat en ny teknik för att återvinna dyra metaller i batterier. Ett samarbete har inletts med batterijätten Northvolt.

 • Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv5:42

  Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv

  Trots coronapandemin fortsätter Linda Larsson att intervjua västsvenska näringslivsprofiler i Göteborgspodden. Sedan starten i februari 2018 har företagsledare delat med sig av både framgångsfaktorer och misslyckanden.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 -2.2%
NASDAQ Composite -2.1%

Vinnare & förlorare

Avanza 11.6%
Hexagon 5.2%
ÅF 3%
Nibe Industrier -3.5%
Sinch -4.3%
Klövern -5.9%
Uppdaterad tis 10:36
Fördröjning 15 min