Detta är Opec

I Wien inleds ännu ett av Opecs ministermöten. Men vad är Opec egentligen?

Opec är en förkortning för Organization of Petroleum Exporting Countries och är en internationell organisation för länder med stor oljeexport. Syftet med organisationen är att påverka priset på olja.

Medlemmar har kommit och gått under åren, för närvarande är fjorton länder med:

Algeriet, Angola, Ecuador, Förenade Arabemiraten, Indonesien, Iran, Irak, Gabon, Kuwait, Libyen, Nigeria, Qatar, Saudiarabien och Venezuela.

Tillsammans producerar Opec-länderna över 34 miljoner fat olja om dagen. Deras gemensamma produktion motsvarar ungefär 43 procent av all olja som produceras i världen och de sitter på 73 procent av världens kända oljereserver.

Opec har sitt säte i Wien i Österrike och där träffas ländernas oljeministrar regelbundet, generalsekreterare är nigerianen Mohammed Barkindo.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 -0.4%
NASDAQ Composite -0.5%

Vinnare & förlorare

Lundin Petroleum 2.9%
Hemfosa Fastigheter 2%
Hennes & Mauritz 1.3%
SKF -2.4%
Bure -2.5%
Vitrolife -9.3%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
 • Gröna Lund gör största renoveringen någonsin3:21

  Gröna Lund gör största renoveringen någonsin

  Projektet Blue Harvest innebär att en tredjedel av Gröna Lunds yta byggs om. Förutom en ny underjordisk berg- och dalbana blir det flera nya restauranger, spel och butiker. Prislappen väntas landa på runt 400 miljoner kronor.

 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.