De vill få marknaden för aerogel att explodera

Supermaterialet aerogel har funnits i nästan 100 år men produktionen är så pass komplicerad och dyr att aerogelen inte har fått den spridning som den skulle kunna ha haft.

Men ett Gävle-baserat företag, Svenska Aerogel, har kommit på ett sätt att göra aerogel med kiseldioxid på ett mer prisvärt sätt. Anders Lundström, VD på Svenska Aerogel, förklarar att de använder sig av mycket billiga och enkla kemikalier för att få ned kostnaderna så mycket som möjligt.

”Vi använder materialet till huvudsakligen tre saker, det första är att vi blandar in det i olika färger, för att få färger med mindre gifter. Det andra området är isolering. Det sista materialet är gasfiltrering.” förklarar Anders Lundström, VD på Svenska Aerogel.

Aerogel kan dra åt sig giftiga gaser i luft och tungmetaller i vatten, och eftersom det kan stöta ifrån sig vatten men binder olja har den potential att sanera efter ett oljeutsläpp. Förhoppningen är att aerogel ska ge oss energisnålare hus, miljövänligare färger, renare vatten och mycket mycket mer.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.9%
NASDAQ-100 0%
NASDAQ Composite 0.2%

Vinnare & förlorare

Elekta 5.3%
Evolution Gaming Group 4.8%
Boliden 3.6%
Swedish Match -1.6%
Modern Times Group -1.7%
JM -2%
Uppdaterad ons 17:35
Fördröjning 15 min
 • Fortsatt starkt framåt för västsvensk industri1:34

  Fortsatt starkt framåt för västsvensk industri

  Näringslivet i västra Sverige går bra. Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken förklarar att trots att det pratas om en eventuell annalkande lågkonjuktur ser företagens förväntningar fortsatt starka ut, trots att det globalt finns en större oro.

 • Ökad oro för rysk påverkan i EU-valet2:16

  Ökad oro för rysk påverkan i EU-valet

  Inför valet till EU-parlamentet den 26 maj har EU börjat bygga upp ett försvar mot desinformation. Detta är något som har blivit allt vanligare på bland annat Facebook och Twitter och som framförallt verkar komma ifrån Ryssland. Det här är ett riktigt hot som måste bemötas, menar Ann Linde, EU-minister. 

 • 17:22

  "Det här är den nya världen"

  Katrine Marçal träffar Peter Frankopan, professor och historiker vid universitetet i Oxford. Han har nyligen kommit ut med boken ”De nya sidenvägarna”.