De vill få marknaden för aerogel att explodera

Supermaterialet aerogel har funnits i nästan 100 år men produktionen är så pass komplicerad och dyr att aerogelen inte har fått den spridning som den skulle kunna ha haft.

Men ett Gävle-baserat företag, Svenska Aerogel, har kommit på ett sätt att göra aerogel med kiseldioxid på ett mer prisvärt sätt. Anders Lundström, VD på Svenska Aerogel, förklarar att de använder sig av mycket billiga och enkla kemikalier för att få ned kostnaderna så mycket som möjligt.

”Vi använder materialet till huvudsakligen tre saker, det första är att vi blandar in det i olika färger, för att få färger med mindre gifter. Det andra området är isolering. Det sista materialet är gasfiltrering.” förklarar Anders Lundström, VD på Svenska Aerogel.

Aerogel kan dra åt sig giftiga gaser i luft och tungmetaller i vatten, och eftersom det kan stöta ifrån sig vatten men binder olja har den potential att sanera efter ett oljeutsläpp. Förhoppningen är att aerogel ska ge oss energisnålare hus, miljövänligare färger, renare vatten och mycket mycket mer.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.5%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.6%

Vinnare & förlorare

Sectra 5.2%
Swedish Orphan Biovi… 3.3%
Beijer Ref 1.9%
Elekta -1.7%
Swedbank -2.1%
Holmen -2.3%
Uppdaterad tis 14:57
Fördröjning 15 min
 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.

 • Reinhart: För mycket självgodhet runt skuldsättning17:59

  Reinhart: För mycket självgodhet runt skuldsättning

  Harvardprofessorn Carmen Reinhart har studerat ekonomiska nedgångar och kriser under många år. När det nu skakar till ekonomiskt i tillväxtmarknader känner hon igen mönstret där låga räntor bidrar till att skuldbördan ökar.