De håller liv i Gävles pastilltradition

Det var känslosamt. Sista dagarna–

–var jag ensam på fabriken.

Jag var van att höra alla ljud från maskinerna–

–radioapparaterna, skratten...

Tystnaden gav en känsla av overklighet.

Framför allt sista dagen.

Jag ställde ut radioapparater i den tomma fabriken–

–för att tystnaden kändes för tung.

Processen innan fabriken skulle stänga tog nästan två år.

Så vi var några som började, först på olika håll–

–men till slut hittade vi varann och började...

Först spånade vi... "Vi startar en fabrik."

Först funderade vi på vilken produkt vi skulle sälja.

En central fråga...

Erik tyckte att vi skulle göra en whiskypastill.

Den idén hade han lyft tidigare i Cloetta.

Men det passade inte i deras affär.

Att blanda in whisky i godis.

Men vi är nya och kan göra vad vi vill.

Så vi uppvaktade Mackmyra...

Som finns i trakten.

Ja, de var Sveriges första tillverkare av single malt.

De har varit igång sen 1999.

Ett välkänt varumärke.

Jag presenterade idén för dem–

–hade gjort några "dummies" av askarna–

–och prover som vi hade "labbat" fram med whisky i.

Två smaker.

De tyckte att det var toppen.

Då blev det stressigt.

Våren 2015, i samband med Mackmyra-dagarna–

–lanserade vi våra första produkter–

–med Mackmyra som varumärke.

Vi betalar licens till Mackmyra för att använda det.

Sen har vi skapat egna produkter:

Pastillfabriken, tre olika varianter.

Även Portello, ett samarbete med Vasa Bryggeri.

Det har verkligen växt. Från bara en plåtburk–

–har vi i dag även påsen.

Jag läste en käck text.

I Gävle finns en sugtabletts-tradition.

Ja, det gör det.

De senaste hundra åren i Gävle har det funnits...

...över 40 riktiga konfektyrfabriker.

Många var sugtabletts...

För gummi arabicum, som vi sysslar med–

–fanns Läkerol, Pix, Bröderna Westin...

Jättemånga. Vi kommer ju från en godisfabrik.

En av våra drivkrafter–

–var att behålla traditionen i Gävle. Under uppväxten–

–cyklade jag förbi fabriken och kände dofterna.

En portion nostalgi?

Mycket nostalgi. Vår tradition i Gävle.

Vi jobbar tätt med Gävle kommun. De supportar oss.

Känner de på samma sätt? Det här ska vi värna.

Absolut. Det gör de.

De håller näringslivsträffar med diskussioner–

–om smaker och dofter från Gävle.

Traditionen är stark och både vi och kommunen anammar den.

Ni har varit igång några år.

Omsättningen blir 5–6 miljoner. Finns nåt hopp om vinst?

Vi gjorde vinst redan i fjol. Första året–

–gav en jätteförlust. Men det hade vi räknat med.

I fjol omsatte vi knappt 4 miljoner–

–och vinsten blev drygt 300 000. Vi kunde leva på det.

Ni kunde ta ut lite lön.

Så man inte bara lever på frugan...

Lite tillskott till familjens ekonomi.

Vad blir vinsten för 2017?

Den blir kanske runt en halv miljon. Nånstans där.

En hundring var.

Det ska tillbaka till bolaget. Varenda krona.

Vi ska göra en stor marknadsföringssatsning 2018.

Så pengarna behövs.

2012 kom beskedet att fabriken som tillverkade Läkerol i Gävle skulle läggas ned. Sist ut från fabriken när nedläggningen var genomförd två år senare var Kenneth Wallström.

Men Wallström och några till hade bestämt sig för att detta inte skulle bli dödsstöten för pastilltillverkning i staden. De startade upp Pastillfabriken i Läkerols gamla lokaler 2014.

Och bland annat tack vare ett samarbete med whiskytillverkaren Mackmyra har Pastillfabriken fått en bra start, redan 2016 redovisade man vinst.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.6%
NASDAQ-100 0.1%
NASDAQ Composite -0.1%

Vinnare & förlorare

SCA 1.7%
Nolato 1.4%
Husqvarna 1.2%
Addtech -3%
ICA Gruppen -3.1%
Munters -11%
Uppdaterad tor 17:35
Fördröjning 15 min