Därför måste företag investera i sina inköpare

Inköps- och upphandlingsfrågor är den stora utmaningen för svenska företag när det gäller hållbarhet. Det hävdar Parul Sharma, chef för Greenpeace i Sverige.

På Bokmässan i Göteborg förklarar Parul Sharma att det köps in väldigt mycket varor och tjänster från länder där hållbarhet inte är prioriterat. Miljöfrågor, antikorruption och mänskliga rättigheter är i fara om inte företag ser över sina rutiner för inköp och upphandlingar.

”För företagens del är det av yttersta vikt att se över sina produktions- och leveranskedjor och att investera i sina inköpare”, säger Parul Sharma.

Ledarskapsfrågan är också avgörande för att företag ska kunna bli mer hållbara säger hon. Det behövs satsningar på ett EQ-baserat ledarskap.

Moderna företagare behöver, enligt Sharma, ha koll på och investera inom fyra viktiga discipliner: mänskliga rättigheter, antikorruption, arbetstagarens rättigheter och miljöfrågan.

På bokmässan presenterade Parul Sharma sin nya bok, Produktionskedjan, som handlar om förhållandet mellan korruption och hållbarhet.

Reporter: Anders Frick

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -1.7%
NASDAQ-100 1.5%
NASDAQ Composite 1.3%

Vinnare & förlorare

Sinch 7.5%
Stillfront Group 7%
Bure 6.4%
Assa Abloy -3.5%
Trelleborg -3.6%
Hexpol -3.9%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min