Ann Öberg: ”Toppen är nådd”

”Jag kommer med en ganska baissad premiärrapport.” Det säger Handelsbankens chefekonom om konjunkturrapporten som släpps i dag.

Ann Öberg menar framför allt att det blir svårt för den privata konsumtionen att fortsätta hålla uppe tillväxten i västvärlden som den har gjort.

”Vi förväntar oss att tillväxten i de utvecklade ekonomierna dämpas framöver”, säger hon.

I det läge vi befinner oss är det dessutom svårt för att hålla uppe tillväxten både med penning- och finanspolitik, menar Öberg.

När det gäller den svenska Riksbanken räknar Handelsbanken med att den första räntehöjningen kommer sista kvartalet 2017.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.4%
NASDAQ-100 1.4%
NASDAQ Composite 1.4%

Vinnare & förlorare

Swedish Orphan Biovi… 4.5%
Beijer Ref 4.4%
Sectra 4.2%
Sagax -1.2%
Swedbank -1.2%
Elekta -1.8%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min
 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.