Därför är Clintons politik bättre för USA:s ekonomi

Presidentvalet i USA närmar sig. Vad är det egentligen för skillnad i Hillary Clintons och Donald Trumps ekonomiska politik? Och vilka förändringar kommer det bli efter valet? Petra Bergman pratar med Ann Öberg, chefekonom på Handelsbanken.

Båda kandidaterna vill förändra skattesystemet, så det är troligt att något händer där menar Ann Öberg. Mest troligt är att bolagsskatten förändras, även om den inte sänks så mycket som Trump vill.

När det gäller effekterna av de två kandidaternas politik, om den skulle genomföras full ut, skulle skillnaden bli stor. Effekterna på BNP skulle inte bli så stor av Clintons politik. Trumps däremot skulle leda till recession.

 

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -1.5%
NASDAQ-100 -1%
NASDAQ Composite -0.8%

Vinnare & förlorare

Hembla 11.5%
Sagax 3%
Fabege 2.3%
Nolato -3.1%
Boliden -3.4%
Saab -3.5%
Uppdaterad mån 13:51
Fördröjning 15 min
 • Pensionärer och folk i glesbygd får lägre skatt4:06

  Pensionärer och folk i glesbygd får lägre skatt

  Regeringen har överlämnat budgetpropositionen för 2020 till riksdagen. Bland förslagen finns avskaffad värnskatt, mer pengar till kommuner samt satsningar på miljö och klimat. EFN:s Johan Schück kommenterar.

 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.