”Akademiskt käbbel från Riksbanken”

Riksbanken kom i dag med sitt remissvar till den utredning av bankens penningpolitik som utredarna Mervyn King och Marvin Goodfriend gjorde på uppdrag av riksdagens finansutskott. Och Riksbanken höll till stor del med i kritiken.

”Riksbanken återkommer till att man vill ha ett större inflytande när det gäller makrotillsynen”, säger valutastrateg Lars Henriksson.

Det var inte mycket i dagens remissvar som var nytt menar Henriksson, utan det handlar mycket om ”akademiskt käbbel”. Men Riksbanken passar på att fortsätta att driva linjen att man är missnöjd med att Finansinspektionen fått makt när det gäller verktyg för att minimera riskerna med hushållens skulder. En makt som Riksbanken anser att de själva borde ha.

 

 • Saab rekryterar genom ridsport3:50

  Saab rekryterar genom ridsport

  Saab vill rekrytera fler kvinnor till bolaget genom att rikta sig mot ridsport och var en av huvudsponsorerna till Sweden International Horse Show.

 • Så fungerar ISK0:59

  Så fungerar ISK

  På ett investeringssparkonto, eller ISK, kan du samla ditt sparande i exempelvis aktier och fonder. Men hur fungerar det med beskattning och avdrag? EFN förklarar.

 • Nobel: Den motvillige företagaren29:32

  Nobel: Den motvillige företagaren

  EFN möter journalisten och författaren Ingrid Carlberg. Hon berättar om affärsmannen och uppfinnaren Alfred Nobel, men också om privatpersonen.

 • Kvarteren lever upp runt centralstationen3:26

  Kvarteren lever upp runt centralstationen

  Jernhusen satsar under tio år tio miljarder kronor på att utveckla stationsmiljöer runt om i Sverige. Nu invigs kontorsfastigheten Foajén vid Malmös centralstation.

 • Kina växlar upp elbilsmål1:17

  Kina växlar upp elbilsmål

  EU ska bli klimatneutralt. Världen slår värmerekord. Köpfest trots klimatprotester. Guterres missnöjd med klimatarbete.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.1%
NASDAQ-100 0.1%
NASDAQ Composite 0%

Vinnare & förlorare

Peab 4.6%
Embracer 3.1%
Millicom 2.4%
Elekta -1.6%
Sectra -2.2%
Sinch -3.7%
Uppdaterad tor 17:35
Fördröjning 15 min