”Akademiskt käbbel från Riksbanken”

Riksbanken kom i dag med sitt remissvar till den utredning av bankens penningpolitik som utredarna Mervyn King och Marvin Goodfriend gjorde på uppdrag av riksdagens finansutskott. Och Riksbanken höll till stor del med i kritiken.

”Riksbanken återkommer till att man vill ha ett större inflytande när det gäller makrotillsynen”, säger valutastrateg Lars Henriksson.

Det var inte mycket i dagens remissvar som var nytt menar Henriksson, utan det handlar mycket om ”akademiskt käbbel”. Men Riksbanken passar på att fortsätta att driva linjen att man är missnöjd med att Finansinspektionen fått makt när det gäller verktyg för att minimera riskerna med hushållens skulder. En makt som Riksbanken anser att de själva borde ha.

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.6%
NASDAQ-100 0.2%
NASDAQ Composite 0.1%

Vinnare & förlorare

Klövern 3.2%
Sectra 2.7%
Vitrolife 2.7%
Hemfosa Fastigheter -2.1%
Kindred Group -2.7%
Addtech -3%
Uppdaterad tor 17:35
Fördröjning 15 min
 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.