Börsens märkligaste varelse

Börsnoterade Ica-gruppens största ägare är en relativt okänd ideell förening, som börjar segla upp som en ny maktfaktor på Stockholmsbörsen. Den heter Ica-handlarnas förbund och har en kassa som sväller snabbt tack vare utdelningar från Ica.

Jon Åsberg beskriver Ica-handlarnas förbund som ”en väldigt märklig varelse”.

”Det är en ideell förening, det innebär att de inte får ta emot utdelningar. De kan tjäna pengar men de kan inte dela ut dem till sina medlemmar”, säger Jon Åsberg.

I april ramlar runt en miljard kronor ytterligare i utdelning in i förbundets kassa. Frågan är vad de ska göra med den svällande kassan, som efter årets utdelning kommer uppgå till över sex miljarder kronor.

Ett alternativ är att köpa Ica-aktier. Och här finns en intressant detalj, enligt Åsberg. En av storägarna i Ica-gruppen är Industrivärden. Det har spekulerats i att de vill sälja sina aktier, då de sagt att de vill minska bolagets skuld och att de ska se över sina innehav.

”Det vore helt naturligt att sälja den här posten”, säger Jon Åsberg och menar att det skulle vara naturligt att Ica-förbundet köper hela eller en del av den posten.

 

Fakta: Ica

Basen i Icas organisation är de ca 1500 enskilda Ica-handlarna. Varje handlare äger sin butik till 99,9 procent. Den sista andelen, en aktie, ägs av Ica Sverige AB, det största affärsområdet inom börsnoterade Ica-gruppen AB.

Handlarna är också kunder hos Ica Sverige AB som agerar grossist och sköter logistik samt marknadsföring gemensamt. Handlarna har vidare strikta avtal med Ica Sverige AB som reglerar deras handlingsfrihet.

Men butiksägarna är inte bara kunder och affärspartners till Ica-gruppen. De är också dess ägare genom medlemskapet i Ica-förbundet som äger Ica-gruppen till 51 procent.

Icas organisation kan alltså mer liknas vid ett hjul, än en pyramid.

 • Pakistanska skatteproblem1:09

  Pakistanska skatteproblem

  Pakistans ekonomi är i kris och landet har begärt nödlån från Internationella Valutafonden IMF. Mattias Martinsson, förvaltningschef på Tundra fonder, menar att den nyvalda premiärministern Imran Khan står inför stora utmaningar.

 • 0:957

  "Rymdreglerna måste ses över"

  Utforskningen av rymden var från början en statlig angelägenhet. På senare tid har näringslivet blivit drivande och det är främst smarta satelliter som intresserar företagarna. Rymdstyrelsens industrihandläggare Christer Nilsson berättar om den moderna striden för att ta plats i rymden.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.2%
NASDAQ-100 1.9%
NASDAQ Composite 1.9%

Vinnare & förlorare

Paradox Interactive 5.6%
THQ Nordic 4.9%
Saab 4.5%
Swedish Match -1.8%
Volvo -4.4%
Billerudkorsnäs -8.7%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min
 • 0:688

  "Vi har en utmaning i sambandet mellan bostäder och arbetskraft"

  Efter en tid med stark ekonomisk tillväxt kan konjunkturen vara på väg ned till mer normala nivåer. Det menar Simon Grzechnik. kapitalförvaltare på Handelsbanken i Uppsala. Han pratar också om den regionala boprisutvecklingen och dess relation till arbetskraftsbristen när han gästar EFN:s studio i Gävle.

 • Brexitbollen flyttas från Bryssel till London5:10

  Brexitbollen flyttas från Bryssel till London

  Om 169 dagar är det dags för Storbritannien att lämna EU. Så sent som i går steg pundet efter att Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare, påstås ha sagt att parterna nått "avgörande framgångar" i överläggningarna. Något han nu förnekar och skyller ifrån sig på tolken. Katrine Marçal kommenterar de senaste vändorna i Brexitfrågan.

 • Global börspanik1:08

  Global börspanik

  Börser världen över rasar rejält. Det finns flera anledningar till varför.