Här ska supermaterialet grafen bli kommersiellt

Grafen är ett supertunt, otroligt starkt material som leder både värme och elektricitet: Bolag världen över vill veta hur supermaterialet kan revolutionera produkter.

Acreo är ett statligt finansierat bolag vars uppgift är att stötta svenska bolag med sin forskning och då inte minst forskning om grafen.

Grafenets egenskaper möjliggör en snabbare utveckling av exempelvis mobilnätet.

Men också inom sjukvården kan grafen göra stor skillnad till exempel för att bygga levande vävnad på å mäta glukos i blodet. På Acreo forskar man hur man genom att använda grafen kan upptäcka Parkinson i ett tidigt skede.

Grafen gör sig bra för att skydda elkablar och kan göra skyddsvästar mer effektiva. Det vanligaste användningsområdet som brukar komma på tal är däremot det till olika typer av skärmar.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.4%
NASDAQ-100 1.4%
NASDAQ Composite 1.4%

Vinnare & förlorare

Swedish Orphan Biovi… 4.5%
Beijer Ref 4.4%
Sectra 4.2%
Sagax -1.2%
Swedbank -1.2%
Elekta -1.8%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min
 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.