3 techtrender inför 2017

Sabina Wizander från riskkapitalbolaget Creandum ser framför allt tre trender inom tech som kommer att bli ännu hetare under 2017. Och det handlar om tre trender som redan börjat växa sig starka.

Artificiell Intelligens (AI) är en av dem. Sabina Wizander menar inte att det handlar om att robotar kommer att ta över våra jobb utan mer om att det finns AI-komponenter inbyggda i allt fler tjänster.

”Algoritmer är ofta bättre än tränade människor på att plocka upp små skiftningar”, säger Sabina Wizander.

Ett svenskt bolag inom AI som Creandum tror på är Creative Ai.

Virtual Reality (VR) är en annan trend som förväntas förstärkas under 2017. Här handlar det mycket om bolag inom spelbranschen men även inom övriga underhållningsindustrin förväntas VR ta större plats.

Ett bolag Creandum håller koll på inom VR är spelbolaget Resolution Games.

Augmented Reality (AR) slog igenom under 2016 med spelsuccén Pokémon Go. Nu väntar alla på mer avancerade AR-tjänster och enligt Wizander kan vi att få se det redan under 2017.

Men allt är inte hett inom tech-världen. Sabina Wizander nämner två områden som kan få svårare att hitta finansiering.

Kryptovalutor som bitcoin är något som investerare har bränt sig på.

Tjänster som har alltför brett konsumentfokus, som Whatsapp och Snapchat, kan också få svårt att hitta finansiering. ”Man måste vara specifik för att vara relevant”, säger Sabina Wizander.

 • Framtidens mat hetare än någonsin4:24

  Framtidens mat hetare än någonsin

  Livsmedelsproduktion har länge pekats ut som en klimatbov. Samtidigt ökar efterfrågan på livsmedel i och med att jordens befolkning växer. Detta innebär stora utmaningar för branschen.

 • Polen inspireras av Sverige0:00

  Polen inspireras av Sverige

  Knappt 25 mil söder om Blekinge ligger det polska storstadsområdet Trójmiasto, som besår av hamnstäderna Gdansk och Gdynia samt badorten Sopot.

 • Miljoner midsommarköar på Systembolaget1:16

  Miljoner midsommarköar på Systembolaget

  Midsommarveckan är den vecka då Systembolaget säljer bäst på hela året. Försäljningen av kryddad sprit ökar med hela 590 procent, jämfört med ölförsäljningen som ökar 56 procent.

 • Ordet du ska lyssna efter i räntebeskedet1:18

  Ordet du ska lyssna efter i räntebeskedet

  Förväntningarna på den amerikanska centralbanken har svängt fort. Från att det snackats om räntehöjningar för bara några månader sedan så är frågan nu inte om utan när Fed sänker.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1%
NASDAQ-100 0.8%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Lundin Petroleum 5.3%
THQ Nordic 4%
Nolato 3.7%
Holmen -2%
Evolution Gaming Group -2.1%
Loomis -3%
Uppdaterad tor 17:35
Fördröjning 15 min
 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.