Makroveckan

Fördjupning i vad som händer med räntor, valutor, råvaror och inom makroekonomin i stort varje måndag.


Senaste programmen

Största prisrusningen någonsin

En händelserik vecka på marknaderna avslutades med attacker mot Saudi Aramco. Priset på olja rusar och hälften av Saudiarabiens oljeproduktion är satt ur spel. Analys av de viktigaste makrohändelserna med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Makro & omvärld

Hinner Draghi rädda marknaden?

Vad har egentligen hänt i makrovärlden och vad har vi att förvänta oss? Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén och EFN:s Gabriel Mellqvist vägleder.

Hundraåringen som utklassar börsen

En stökig sommar på marknaderna kommer leda till en riktigt stormig höst. Lena Fahlén, Handelsbankens chef för makroanalys, reder ut de senaste händelserna på marknaderna och tar en titt i agendan.

Makro & omvärld

Börsras hotar om Fed gör ”fel”

Under midsommarveckan lämnar en rad centralbanker räntebesked med Federal Reserve som huvudnummer. Analys av den senaste tidens viktigaste makrohändelser och en titt i agendan med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén och EFN:s Gabriel Mellqvist.

Makro & omvärld

Brant fall skapar frågetecken

Inköpschefsindex i USA överraskade negativt. Stigande räntor ger kronan viss medvind. I veckan väntar både BNP-siffror och Konjunkturbarometern från Sverige. Analys av den senaste tidens viktigaste makrohändelser och en titt i agendan med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Makro & omvärld

Därför blir kronans utförsbacke lång

Handelskonflikten mellan USA och Kina fortsätter. Ingen ljusning i sikte för kronan. I veckan väntar bostadspriser och inflation från Sverige. Analys av den senaste tidens viktigaste makrohändelser och en titt i veckans agenda med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Risk för värre ras efter Trumpsmockan

Vändningen: Nu varnar Trump Kina med höjda tullar redan på fredag, vilket ledde till rejäla fall på Asiens börser. I fredags levererades stark sysselsättning i USA. Låg arbetslöshet och låga löneökningar är en kombination som börsen älskar, samtidigt kom svag global PMI i förra veckan, med Tyskland som sorgebarn.

Ny drivkraft bakom uppgången

Analys av den senaste tidens viktigaste makrohändelser och en titt i veckans agenda med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén och EFN:s Gabriel Mellqvist.

Hur djup blir svackan?

Veckans viktigaste händelser i den makroekonomiska världen avhandlas av Handelsbankens chef för makroanalys Lena Fahlén och EFN:s Gabriel Mellqvist.

Kinesiskt bränsle kan bli räddningen

Under förra veckan levererades många svaga PMI-siffror för industrin. Men i Kina överraskade inköpscheferna positivt, vilket kan lyfta industrin globalt. I veckan väntar räntebesked från ECB och inflationssiffror från USA och Sverige.

Räntor och börs åt olika håll

Analys av de senaste makrohändelserna och en titt i veckans agenda med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén och Gabriel Mellqvist.

Det mesta pekar nedåt

Inflationen fortsätter att överraska negativt globalt. Inköpschefsindex kom in sämre än väntat både i USA och eurozonen. I veckan väntar en hel del intressant statistik, bland annat inflation i euroområdet. Veckans makroanalys med Lena Fahlén.

Börsen ger hopp om konjunkturen

Bostadspriser, inflation, inköpschefsindex, räntebesked och mycket mer. Analys av de senaste makrohändelserna och en titt i veckans agenda med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Visa fler