Makroveckan

Fördjupning i vad som händer med räntor, valutor, råvaror och inom makroekonomin i stort varje måndag.


Senaste programmen

Hur djup blir svackan?

Veckans viktigaste händelser i den makroekonomiska världen avhandlas av Handelsbankens chef för makroanalys Lena Fahlén och EFN:s Gabriel Mellqvist.

Kinesiskt bränsle kan bli räddningen

Under förra veckan levererades många svaga PMI-siffror för industrin. Men i Kina överraskade inköpscheferna positivt, vilket kan lyfta industrin globalt. I veckan väntar räntebesked från ECB och inflationssiffror från USA och Sverige.

Räntor och börs åt olika håll

Analys av de senaste makrohändelserna och en titt i veckans agenda med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén och Gabriel Mellqvist.

Det mesta pekar nedåt

Inflationen fortsätter att överraska negativt globalt. Inköpschefsindex kom in sämre än väntat både i USA och eurozonen. I veckan väntar en hel del intressant statistik, bland annat inflation i euroområdet. Veckans makroanalys med Lena Fahlén.

Börsen ger hopp om konjunkturen

Bostadspriser, inflation, inköpschefsindex, räntebesked och mycket mer. Analys av de senaste makrohändelserna och en titt i veckans agenda med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Ingen tröst för svenska kronan

Analys av de senaste makrohändelserna och en titt i veckans agenda med Gabriel Mellqvist och Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Prispress väntar på bomarknaden

Justerat för säsongseffekter föll bostadspriserna under årets första månad. Om det och mycket mer i veckans viktigaste makroanalys med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Därför är Sverige så dystert

Ekonomisk statistik från euroområdet och Sverige överraskar gång på gång negativt. Bostadsmarknaden, byggandet och bekymrade hushåll är tre faktorer som spelar in i Sveriges svaga data. Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

En helt ny spelplan

Starka jobbsiffror från USA, men fortsatta svaghetstecken från Kina. Federal Reserve signalerar att de vill avvakta med räntehöjningar. Det i kombination med den oväntat starka jobbstatistiken ritar om spelplanen för centralbanksbedömare.

Verkstad visar vägen

Veckan bjuder på en rejäl statistikskörd från USA, eurozonen och Sverige. Gabriel Mellqvist och Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

”En stadig trend nedåt”

Analys av Kinas svaga tillväxt, Sveriges bostadsmarknad, global PMI och mycket mer med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Allt pekar på nedgång

Den senaste månaden bjöd på oväntat svaga import- och exportsiffror från Kina. All data pekar mot en fortsatt nedgång för landet. Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

Powell bäddar för bra börs

Förra veckan bjöd på varierande statistik från USA. Oväntat starka jobbsiffror men ett rejält fall i industri-ISM. Samtidigt levererade Federal Reserve marknadsvänliga besked. Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

Blytung centralbanksvecka bäddar för julen

I veckan levereras en mängd räntebesked med Riksbanken och Federal Reserve i huvudfokus. Om det och mycket annat i årets sista avsnitt av Makroveckan med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Centralbankerna bromsar in

Marknaden tror allt mindre på Federal Reserves prognos för räntehöjningar under 2019. I veckan kommer svensk inflation, vilket blir avgörande för Riksbanken. ECB väntas avsluta QE-programmet, men det är långt kvar till höjning.

En vinst för Trump – och börsen

Det blev ett rejält börsrally efter G20-mötet. Saudi och Ryssland är överens om att förlänga avtalet om produktionsbegränsningar, oljan stiger på beskedet. Riksbankens räntehöjning inte längre lika självklar. USA:s löneökningar kan bli en huvudvärk för Fed. Gabriel Mellqvist och Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

Så säger börsen om bomarknaden

Allt från marknadens syn på byggbolagen till det senaste i Brexitröran. Analys av veckan som gått och förväntningar på veckan som kommer med chefstrateg Claes Måhlén.

Visa fler