Makroveckan

Fördjupning i vad som händer med räntor, valutor, råvaror och inom makroekonomin i stort varje måndag.


Senaste programmen

Prispress väntar på bomarknaden

Justerat för säsongseffekter föll bostadspriserna under årets första månad. Om det och mycket mer i veckans viktigaste makroanalys med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Därför är Sverige så dystert

Ekonomisk statistik från euroområdet och Sverige överraskar gång på gång negativt. Bostadsmarknaden, byggandet och bekymrade hushåll är tre faktorer som spelar in i Sveriges svaga data. Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

En helt ny spelplan

Starka jobbsiffror från USA, men fortsatta svaghetstecken från Kina. Federal Reserve signalerar att de vill avvakta med räntehöjningar. Det i kombination med den oväntat starka jobbstatistiken ritar om spelplanen för centralbanksbedömare.

Verkstad visar vägen

Veckan bjuder på en rejäl statistikskörd från USA, eurozonen och Sverige. Gabriel Mellqvist och Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

”En stadig trend nedåt”

Analys av Kinas svaga tillväxt, Sveriges bostadsmarknad, global PMI och mycket mer med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Allt pekar på nedgång

Den senaste månaden bjöd på oväntat svaga import- och exportsiffror från Kina. All data pekar mot en fortsatt nedgång för landet. Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

Powell bäddar för bra börs

Förra veckan bjöd på varierande statistik från USA. Oväntat starka jobbsiffror men ett rejält fall i industri-ISM. Samtidigt levererade Federal Reserve marknadsvänliga besked. Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

Blytung centralbanksvecka bäddar för julen

I veckan levereras en mängd räntebesked med Riksbanken och Federal Reserve i huvudfokus. Om det och mycket annat i årets sista avsnitt av Makroveckan med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Centralbankerna bromsar in

Marknaden tror allt mindre på Federal Reserves prognos för räntehöjningar under 2019. I veckan kommer svensk inflation, vilket blir avgörande för Riksbanken. ECB väntas avsluta QE-programmet, men det är långt kvar till höjning.

En vinst för Trump – och börsen

Det blev ett rejält börsrally efter G20-mötet. Saudi och Ryssland är överens om att förlänga avtalet om produktionsbegränsningar, oljan stiger på beskedet. Riksbankens räntehöjning inte längre lika självklar. USA:s löneökningar kan bli en huvudvärk för Fed. Gabriel Mellqvist och Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

Så säger börsen om bomarknaden

Allt från marknadens syn på byggbolagen till det senaste i Brexitröran. Analys av veckan som gått och förväntningar på veckan som kommer med chefstrateg Claes Måhlén.

Siffran som kan hindra Feds ränteresa

Chefstrateg Claes Måhlén om Federal Reserves framtida räntehöjningar. Han analyserar också oljepriset, Italiens budgetproblem samt svensk bostadsmarknad och arbetslöshet. I veckan levereras inflationssiffror från USA, Sverige och Storbritannien. 

Mellanårsval, Fedmöte och italienska spreadar

De amerikanska jobbsiffrorna kom in över förväntan, medan lönerna var upp som väntat. ”Fedskutan kommer inte ändra riktning”, säger chefstrateg Claes Måhlén. Han analyserar också Italiens budget, euron, Fed, mellanårsvalet samt det största hotet mot president Trump.

”Inget höstlov för makronördar”

Chefstrateg Claes Måhlén analyserar den turbulenta veckan som gått. Dessutom kommenterar han förväntningarna på veckans viktigaste makro – bland annat jobbsiffror från USA och BNP från eurozonen.

Spretig statistik en toppsignal

Allt från den ekonomiska turbulensen i Kina till Italiens kritiserade budget. I veckan levereras PMI från USA och eurozonen, dessutom väntar räntebesked från Sverige, ECB och Norge. Lena Fahlén analyserar.

”Ett lyxproblem för Riksbanken”

Marknaden präglas av turbulens och ränteoro. I veckan får vi bland mycket annat boprisstatistik från Sverige. Chefstrateg Claes Måhlén analyserar veckan som gick, samt tar en titt på de viktigaste händelserna som väntar.

Siffran som sätter tonen

Fredagens jobbsiffra från USA väntas bli stark, men lönerna gäckar fortfarande marknaden. Chefstrateg Claes Måhlén analyserar makroveckan som gick och makroveckan som kommer.

Därför måste Fed fortsätta höja

Vi lämnar en vecka fullspäckad med spännande händelser. Men det är inte slut på spänning: Nu väntar räntebesked från USA, detaljhandelssiffror och konjunkturbarometern från Sverige samt mycket mer. Chefstrateg Claes Måhlén analyserar veckan som gick och tar en titt på veckan som kommer.

Visa fler