Makroveckan

Fördjupning i vad som händer med räntor, valutor, råvaror och inom makroekonomin i stort varje måndag.


Senaste programmen

Blytung centralbanksvecka bäddar för julen

I veckan levereras en mängd räntebesked med Riksbanken och Federal Reserve i huvudfokus. Om det och mycket annat i årets sista avsnitt av Makroveckan med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

Centralbankerna bromsar in

Marknaden tror allt mindre på Federal Reserves prognos för räntehöjningar under 2019. I veckan kommer svensk inflation, vilket blir avgörande för Riksbanken. ECB väntas avsluta QE-programmet, men det är långt kvar till höjning.

En vinst för Trump – och börsen

Det blev ett rejält börsrally efter G20-mötet. Saudi och Ryssland är överens om att förlänga avtalet om produktionsbegränsningar, oljan stiger på beskedet. Riksbankens räntehöjning inte längre lika självklar. USA:s löneökningar kan bli en huvudvärk för Fed. Gabriel Mellqvist och Claes Måhlén analyserar de senaste makrohändelserna och tar en titt i veckans agenda.

Så säger börsen om bomarknaden

Allt från marknadens syn på byggbolagen till det senaste i Brexitröran. Analys av veckan som gått och förväntningar på veckan som kommer med chefstrateg Claes Måhlén.

Siffran som kan hindra Feds ränteresa

Chefstrateg Claes Måhlén om Federal Reserves framtida räntehöjningar. Han analyserar också oljepriset, Italiens budgetproblem samt svensk bostadsmarknad och arbetslöshet. I veckan levereras inflationssiffror från USA, Sverige och Storbritannien. 

Mellanårsval, Fedmöte och italienska spreadar

De amerikanska jobbsiffrorna kom in över förväntan, medan lönerna var upp som väntat. ”Fedskutan kommer inte ändra riktning”, säger chefstrateg Claes Måhlén. Han analyserar också Italiens budget, euron, Fed, mellanårsvalet samt det största hotet mot president Trump.

”Inget höstlov för makronördar”

Chefstrateg Claes Måhlén analyserar den turbulenta veckan som gått. Dessutom kommenterar han förväntningarna på veckans viktigaste makro – bland annat jobbsiffror från USA och BNP från eurozonen.

Spretig statistik en toppsignal

Allt från den ekonomiska turbulensen i Kina till Italiens kritiserade budget. I veckan levereras PMI från USA och eurozonen, dessutom väntar räntebesked från Sverige, ECB och Norge. Lena Fahlén analyserar.

”Ett lyxproblem för Riksbanken”

Marknaden präglas av turbulens och ränteoro. I veckan får vi bland mycket annat boprisstatistik från Sverige. Chefstrateg Claes Måhlén analyserar veckan som gick, samt tar en titt på de viktigaste händelserna som väntar.

Siffran som sätter tonen

Fredagens jobbsiffra från USA väntas bli stark, men lönerna gäckar fortfarande marknaden. Chefstrateg Claes Måhlén analyserar makroveckan som gick och makroveckan som kommer.

Därför måste Fed fortsätta höja

Vi lämnar en vecka fullspäckad med spännande händelser. Men det är inte slut på spänning: Nu väntar räntebesked från USA, detaljhandelssiffror och konjunkturbarometern från Sverige samt mycket mer. Chefstrateg Claes Måhlén analyserar veckan som gick och tar en titt på veckan som kommer.

Ödessiffra för marknaden

Ett ovanligt intressant protokoll från Riksbanken. PMI från USA, Europa och Japan, samt svenska bopriser och ett norskt räntebesked. Det är några av godbitarna som väntar.

Risk för Swexit oroar marknaden

Veckan framför oss bjuder förutom det svenska valet på bland annat amerikanska jobbsiffror och svenska inflationssiffror. Dessutom blir det räntebesked från Riskbanken. 

Valtider får kronan att svaja

Vikande PMI-data går hand i hand med börs och BNP. Chefstrateg Claes Måhlén summerar förra veckans data samt toppmötet i Jackson Hole. I veckan väntar inflationssiffror från eurozonen, samt svensk detaljhandel och lönestatistik. Dessutom privatkonsumtion från USA.

Digitalisering i fokus på centralbankernas Woodstock

På fredag är det äntligen dags för det årliga ekonomiska toppmötet i Jackson Hole. Utöver det så väntar en drös PMI-siffror. Analys av veckan som gått och förväntningar på veckan som kommer med Gabriel Mellqvist och chefstrateg Claes Måhlén.

En bra bit kvar till målet

Globala inköpschefsindex har vänt ned, med USA som största överraskning på midsommarafton. I veckan väntar bland annat detaljhandels- och lönestatistik från Sverige. Eurozonen levererar inflationssiffror.

Visa fler