Makromorgon/Makroveckan

Uppdatering om vad som händer med räntor, valutor, råvaror och inom makroekonomin i stort. Makromorgon varje vardag, Makroveckan varje måndag.


Senaste programmen

Industrin förväntas fortsatt stark

Europa väntar på att Theresa May i eftermiddag ska ge fler detaljer om hur hon ser på läget i Brexitförhandlingarna. Dessutom släpps flera PMI-siffror under dagen. Chefstrateg Claes Måhlén kommenterar det viktigaste på makroagendan.

Räntorna upp på Fedbeskedet

Efter Fedbeskedet har dollarn stärkts mot både yen och euro. Även amerikanska räntor pekar uppåt. Räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de senaste och viktigaste makrohändelserna.

Tung tysk statistik

Aktiviteten på ränte- och valutamarknaderna är dämpad i väntan på nya besked från Federal Reserve i morgon kväll.

Marknaden struntar i höstbudgeten

Förra veckan präglades av ett inflationsfokus och det kom ett räntebesked från Bank of England. Denna veckan kommer regeringens höstbudget och räntebesked från Fed.

Avmattning på Kinas bomarknad

Dollarn har gått i stort sett sidledes, men med en liten förstärkning mot yenen under morgonen. Valutastrateg Pierre Carlsson kommenterar de viktigaste makrohändelserna.

Bred statistikskörd från USA

Blickarna riktas mot USA och en bred statistikskörd. Valutastrateg Pierre Carlsson om det senaste i den makroekonomiska världen.

Allt talar för tidigare räntehöjning

I går kom svenska KPI-siffror som visar att inflationstrycket fortsätter att stiga mer än Riksbankens prognoser. På finansmarknaderna noteras en ökad riskaptit.

Svag dollar ger Ingves och Draghi huvudvärk

Riksbanken har höjt inflationsprognosen, och centralbankerna väntas höja räntorna med måtta de närmsta åren. Dessutom amerikansk inflation och svenska bostadspriser

Norsk inflationsskräll

I dag riktas blickarna mot Norge, där det både hålls val, och färska inflationssiffror har släppts. Räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de senaste och viktigaste makrohändelserna.

Fed-favorit hoppar av

Både Riksbanken och ECB släpper räntebesked i dag, och Feds vice ordförande Stanley Fischer har meddelat att han avgår.

Amerikanska räntorna faller

I dag kommer tjänste-PMI från flera länder och Fed presenterar Beige Book. Chefstrateg Claes Måhlén kommenterar de viktigaste makrohändelserna.

”Brittisk ekonomi tyngd av kommande Brexit”

Brittiska detaljhandelssiffror kom i natt, och i dag kommer motsvarande siffror från Euroländerna samt svenska PMI-siffror. Räntestrateg Andreas Skogelid kommenterar de viktigaste makrohändelserna tillsammans med Ellinor Beckett.

Inflationen är på väg upp – på riktigt

Förra veckan kom amerikanska lönesiffror och denna veckan fokuserar på Riksbanken och ECB. Ellinor Beckett och chefstrateg Claes Måhlén går igenom höjdpunkterna på makroagendan.

Marknaden väntar på FN

Räntestrateg Andreas Skogelid pratar bland annat om vilka marknadsreaktioner vi har att vänta efter Nordkoreas kärnvapentest. 

Sista jobbsiffrorna innan Feds räntemöte

Denna statistiktunga fredag bjuder på jobbsiffror från USA och PMI-siffror från bland annat Sverige och Storbritannien. Lena Fahlén kommenterar det viktigaste i makrovärlden just nu.

Siffran som Fed fokuserar på i dag

I dag är det fokus på inflation. I Europa släpps KPI-siffror under förmiddagen och i eftermiddag får vi statistik om prisutvecklingen i USA.  

Visa fler