Makromorgon/Makroveckan

Uppdatering om vad som händer med räntor, valutor, råvaror och inom makroekonomin i stort. Makromorgon varje vardag, Makroveckan varje måndag.


Senaste programmen

Då höjer Fed nästa gång

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har släppt sitt protokol från det senatse mötet. Ett protokoll som valutastrateg Pierre Carlsson lusläst för att hitta signaler.

Ingves hack i häl efter Draghi

Petra Bergman intervjuar valutastrateg Pierre Carlsson om vad som är i fokus i den makroekonomiska världen denna onsdag.

Ingves kan ta rygg på Draghi

Petra Bergman pratar med räntestrateg Andreas Skogelid om vad som hänt i den makroekonomiska världen och om vad som står på agendan inför veckan som kommer.

”Press uppåt på räntor”

De amerikanska bankerna klarade Federal Reserves stresstester. I dag ligger fokus på svensk handel och tysk inflation. Räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de viktigaste makrohändelserna som kan komma att påverka finansmarknaderna.

Kraftiga reaktioner på hökaktig Draghi

Både Federal Reserves chef Janet Yellen och ECB-chefen Mario Draghi höll tal i går. Claes Måhlén, chefstrateg på Handelsbanken, reder ut varför marknaden reagerade så kraftigt.

Kan Yellen övertyga marknaden?

Chefstrateg Claes Måhlén går igenom de senaste händelserna på finansmarknaderna och vad som står på makroagendan.

”Var uppmärksam på volatiliteten”

Indikatorer och hårddata inte överens. Lågt oljepris ger konsekvenser för industrin och inflation. Volatilitet på rekordlåga nivåer. Euroinflationen förväntas falla. Svenska konsumenter positivare än handeln. Fortsatt krokodilgap.

Låg risk för italiensk banksmitta

Italienska banker får återigen miljardstöd av skattebetalarna. Räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de viktigaste makrohändelserna som kan komma att påverka finansmarknaderna.

Fallande oljepris ger ringar på vattnet

Fallande oljelager i USA, men produktionen på topp. Räntebesked från Norges Bank. Räntestrateg Andreas Skogelid intervjuas av Pontus Herin om vad som händer inom makrovärlden.

Oljan huvudvärk för Riksbanken

Oljepriset fortsätter att sjunka och är nu nere under 46 dollar fatet. Chefstrateg Claes Måhlén går igenom de senaste makrohändelserna och vad som står på agendan.

Riksbanken kritiserar regeringen

Macron fick tydlig majoritet men rekordmånga fransmän avstod från att rösta. Storbritanniens finansminister Philip Hammond vill se en mjuk Brexit. Räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de viktigaste makrohändelserna som kan komma att påverka finansmarknaderna.

Långräntorna borde stiga

I går kom starka industriindikatorer från USA och finansmarknaderna har visat på optimism senaste dygnet. Chefstrateg Claes Måhlén går igenom de senaste makrohändelserna och vad som står på agendan.

Nu ska Fed banta – men inte chockbanta

Federal Reserve höjde som väntat styrräntan ett steg till intervallet 1,00 – 1,25 procent. Fedchefen Janet Yellen flaggade också för att hon vill krympa centralbankens uppblåsta balansräkning framöver. Räntestrateg Andreas Skogelid går igenom allt om det amerikanska räntebeskedet.

Federal Reserve

”I kväll höjer Fed räntan”

Pontus Herin och räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de viktigaste makrohändelserna som kan komma att påverka finansmarknaderna.

Visa fler