Makromorgon/Makroveckan

Uppdatering om vad som händer med räntor, valutor, råvaror och inom makroekonomin i stort. Makromorgon varje vardag, Makroveckan varje måndag.


Senaste programmen

Kronstyrka efter franska valet

Marknaden reagerar med lättnad efter första omgången av franska presidentvalet. I Storbritannien faller huspriserna och i Sverige är vinsterna i välfärdssektorn fortfarande en het potatis. Linda Vikström och räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de viktigaste makrohändelserna som kan komma att påverka finansmarknaderna.

Asien går starkt

Förnyat hopp om en amerikansk skattereform har fått dollarn att återhämta sig efter gårdagens tapp mot euron.  Stina Ollila och chefstrateg Claes Måhlén om de senaste händelserna på finansmarknaderna och vad vi har att förvänta oss.

Beige Book: ”Ingen sprudlande tillväxt”

Oljepriset har fallit kraftigt, ner 3,6 procent efter stigande bensinlager i USA. Den japanska exporten steg 12 procent i mars jämfört med i fjol, importen steg med 16 procent, betydligt mer än väntat. Ellinor Beckett och chefstrateg Claes Måhlén går igenom de senaste händelserna på finansmarknaderna och vad som står på agendan.

”Bankkrisen långt ifrån över”

USA-räntorna är lägre efter ökad oro mellan USA och Nordkorea. Det brittiska pundet har stärkts efter gårdagens besked om nyval. Senare i kväll svensk tid publicerar Fed sin regionala konjunkturrapport, Beige Book.  Ellinor Beckett och valutastrateg Pierre Carlsson går igenom de senaste händelserna på finansmarknaderna och vad som står på makroagendan.

Positiva signaler från Kina

Regeringens har levereat sin vårbudget. Något som sticker ut är att regeringen höjer prognosen för den svenska tillväxten till 2,6 procent.  Petra Bergman och räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de viktigaste makrohändelserna som kan komma att påverka finansmarknaderna.

Trump gör en kovändning

Trump har gjort en U-sväng och sagt i en intervju att han ogillar en stark dollar och gillar lågränte-politik, det får räntorna att sjunka och dollarn att försvagas. Ellinor Beckett och valutastrateg Pierre Carlsson går igenom de senaste händelserna på finansmarknaderna och vad som står på makroagendan.

Geopolitisk spänning tilltar

Det är fortsatt geopolitisk oro som sätter avtryck på marknaderna. Guldet stiger, amerikanska räntor har sjunkit och yenen handlas starkare mot dollarn. Ellinor Beckett och valutastrateg Pierre Carlsson går igenom de senaste händelserna på finansmarknaderna och vad som står på makroagendan.

Hushållen kan sänka BNP

Det är en ökad geopolitisk oro, samtidigt har Janet Yellen såväl som oljeproducerande länder varit ute och talat. Vilket gör att oljepriset stiger och räntorna sjunker. Euron och kronan har tappat mot dollarn som i sin tur har tappat mot yenen. Ellinor Beckett och räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de viktigaste makrohändelserna som kan komma att påverka finansmarknaderna.

”Svensk inflation kommer sjunka”

Petra Bergman och räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de viktigaste makrohändelserna som kan komma att påverka finansmarknaderna.

Fed vill krympa balansräkningen

Ellinor Beckett och chefstrateg Claes Måhlén går igenom de senaste händelserna på finansmarknaderna och vad som står på makroagendan.

”Potential för uppsiderisk”

Icke-röstande Fed-chefen Jeffrey Lacker har fått sparken för att ha läckt information under 2012. Oljepriset stiger på förväntan om lägre lager. I dag får vi siffror från svensk industri. Ellinor Beckett och räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de viktigaste makrohändelserna som kan komma att påverka finansmarknaderna.

Rekordglada inköpschefer

Dollarn har försvagats mot yenen, och vi har lägre amerikanska räntor. Australien lämnade enligt förväntan räntan oförändrad på 1,5 procent.  Ellinor Beckett och valutastrateg Pierre Carlsson går igenom de senaste händelserna på finansmarknaderna och vad som står på makroagendan.

Kina vill kyla av ekonomin

Linda Vikström och räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de viktigaste makrohändelserna som kan komma att påverka finansmarknaderna.

Inflationen på väg ned

I natt släpptes viktig asiatisk makrostatistik som visade på bra fart i kinesisk tillverkningsindustrin. Det levererades också starka industriproduktionssiffror från Japan. Dagens höjdpunkt är inflationssiffrorna från EMU.  Pontus Herin och chefstrateg Claes Måhlén går igenom de senaste händelserna på finansmarknaderna och vad som står på makroagendan.

”Tysk inflation har toppat ur”

I går publicerade KI  sin konjunkturbarometer som visade på ett svalnat förtroende för ekonomin, både från industrin och från konsumenterna. Under dagen kommer inflationssiffror från Tyskland. Pontus Herin och räntestrateg Andreas Skogelid går igenom de senaste händelserna på finansmarknaderna och vad som står på makroagendan.

Visa fler