Kommentar/intervjuer

Kommentar/intervjuer

Hela tiden händer saker som behöver kommenteras och förklaras. EFN ger dig dessa kommentarer och fördjupningar. Dessutom är EFN på plats när bolag släpper delårsrapporter, politiker presenterar nya satsningar och så vidare.


Senaste programmen

Franska valet: Kandidaten marknaden skulle gilla mest

På söndag är det dags för den första omgången av två i det franska presidentvalet, ett val som gör marknaderna nervösa och i en tid då EU genomgår en djup kris. Ellinor Beckett diskuterar förväntningar och farhågor med Henrik von Sydow, omvärldsstrateg Carnegie, och Adolphe Baraderie, mäklare Handelsbanken.

EuropaPolitikUtländsk ekonomiAdolphe BaraderieEmmanuel MacronFrançois FillonFrankrikeHenrik von SydowJean-Luc MélenchonMarine Le Pen

Börslunch svarar på tittarfrågor

Börslunch får många frågor från tittare. Stefan Roos, förvaltare Origo Capital svarar på en tittarfråga om Doro, och Stephanie Gabrielsson, förvaltare Skandia, förklarar sin syn på smyckesbolaget Pandoras utveckling.

DoroPandora

Så påverkas pensionen av att vi lever längre

Vi lever längre idag än vi gjorde tidigare. Det gör att våra pensioner ska räcka under fler år, om vi inte jobbar längre upp i åldern förstås. Frågan är hur den ökade livslängden påverkar vår privatekonomi.

”Alla tjänar på att vi jobbar längre”

Vi lever längre och för att pensionen ska räcka till under vår livstid kommer vi troligtvis behöva arbeta längre upp i åldrarna i framtiden. Men det kan faktiskt vara lättare sagt än gjort, för det är inte självklart att arbetsgivarna prioriterar att ta tillvara på erfarenhet före ung arbetskraft.

AMF Pension

”En del biotechbolag noteras för tidigt”

Ebba Fåhraeus är en välkänd profil inom Life Science klustret i södra Sverige. Hon har bland annat suttit i styrelsen i otaliga bioteknikbolag. Idag är hon vd på inkubatorn Smile, som hjälper som bolag i branschen att nå sitt genombrott. Här berättar hon om Lunds styrkor inom bioteknik. Men också om hur hon ser det som ett hot att så många bolag väljer att gå till börsen i ett så tidigt stadium.

EntreprenörerLäkemedel och hälsovårdBioteknikEbba FåhraeusMedicon Village

Smarta tips inför utlandsflytten

Inslag. Det kan vara en fantastisk karriärmöjlighet, den stora kärleken eller bara ett varmare klimat som lockar. Oavsett anledning så är det en hel del svenskar som väljer att flytta till andra länder. Men det gäller att förbereda flytten ordentligt och att sätta sig in i hur det kan påverka privatekonomin att bo utanför Sverige.

Bioteknik blomstrar i Lund

När Astra Zeneca meddelade att de de skulle lägga ned forsknings- och utvecklingsverksamheten i Lund 2010, befarade många att det skulle bli slutet för bioteknik i staden. Men nu huseras lokalerna av 120 bolag inom life science med totalt 1 600 anställda. Det som i dag är Medicon Village.

AstraZenecaBioteknikMats LeiflandMedicon Village

Bästa tipsen inför lönesamtalet

Inslag. Det årliga lönesamtalet med chefen närmar sig för många och de flesta tycker nog att de förtjänar en högre lön. Men frågan är hur man får chefen att hålla med om det och hur man får upp lönen så mycket som möjligt.

Löneförhandling
Visa fler