Alla inslag

Alla inslag

EFN gör inslag om privatekonomi, börs, makroekonomi och annat som berör ekonomi.


Senaste programmen

Veckans fokus

Inslag. Theresa May lämnar in Brexit-ansökan och industriavtalet löper ut i Sverige. Det är ett par av de saker som händer denna vecka.

Bästa tipsen inför köp av fritidshus

Inslag. Tillhör du en av dem som drömmer om ett fritidshus såhär när den första vårsolen börjar glimta fram? Då är det flera saker som är viktiga att ha koll på för att du ska göra en så bra affär som möjligt och verkligen få ut det du vill av ditt semesterboende.

Aktiestinsen är död

Inslag. Lennart Israelsson, mer känd som Aktiestinsen, har avlidit vid en ålder av 101 år. Sitt smeknamn fick han eftersom han större delen av sitt jobbade för SJ. Men det han blev känd för var sitt stora intresse för aktier och sin förmåga att få sina placeringar att växa.

AktiestinsenLennart Israelsson

Allra stämmer Pensionsmyndigheten

Inslag. Skatteförslag för fåmansbolag skrivs om. SJ delar ut 650 miljoner kronor. Svenskarna väljer bostadsköp före aktier.

Laga, klaga och köp bedagatskatteavdrag i nytt förslag

Inslag. I en utredning om cirkulär ekonomi som överlämnats till regeringen föreslås Hyberavdrag, vilket är ett skatteavdrag för reparationer och begagnat försäljning. Ett hinder för cirkulär ekonomi är att det är så billigt att köpa nytt, och för dyrt att reparera.

EU 60 år på sex minuter

Inslag. När EU:s stats- och regeringschefer samlas i Rom 25 mars är det för att högtidlighålla att det är 60 år sedan Romfördraget, grunden till dagens EU, undertecknades. Från början var det sex länder som var med. Men med åren har samarbetet utvecklats och det har svällt till en brokig union med 28 medlemsländer.

EuropaPolitikEU

”Det går bara framåt nu”

Inslag. Susanna Koivuranta arbetade inom försäkringsbranschen i 23 år, innan hon helt bytte bana till att jobba i familjeföretaget PK Group, som är ett miljölaboratorium. De är specialiserade inom kemiska och mikrobiologiska analyser av inom- och utomhusmiljö.

PK GroupSusanna Koivuranta

Dags att deklarera

Inslag. Från och med i dag, den 21 mars, kan du deklarera. Det gör du enkelt med bank-id i appen eller på skatteverket.se. Om du inte har bank-id kan du använda säkerhetskoder i stället. Fyra av fem svenskar väljer att deklarera digitalt, men det går fortfarande att skicka in deklarationen i pappersform.

DeklarationSkatteåterbäringSkatteverket

Grönsaker fortsatt dyra

Inslag. Kritiserat lönemärke fyller 20 år. Dålig arbetsmiljö i skolan. Billigare med receptfritt.

Var vaksam vid valutahandel

Inslag. Har du tänkt dig att handla med valutor för att tjäna pengar? Då bör du tänka dig för. ”Det är spännande och det ger bra potential. Men det är otroligt svårt därför att det är så fundamentalt svårt att analysera”, säger Mats Nyman, investeringsstrateg på Handelsbanken.

Veckans fokus

Inslag. Har du koll på vad som händer i veckan? EFN tar en titt i agendan.

Det våras för sysselsättningen

Inslag. Det våras för sysselsättningen. Flygskatt införs troligen 2018. Finnair ställer in avgångar. Rekordmånga åker med kryssningfartyg.

Fed höjer igen

Inslag. Efter åtta år utan räntehöjningar höjde den amerikanska centralbanken Federal Reserve räntan i slutet av 2016. I dag kom, helt enligt förväntningarna, ytterligare en höjning. Räntan ligger nu i spannet  0,75 – 1.0 %. Historiskt sett fortfarande en väldigt låg ränta. Och frågan är: klarar ekonomin av ett återvändande till vad som tidigare sågs som en normal ränta.

USA skjuter Opecs avtal i sank

Inslag. Oljepriset är nere på den lägsta nivån på tre månader. Detta trots att Opec avtal om att minska oljeproduktionen. Ett avtal som tecknades i syfte att driva upp priserna. En bidragande orsak är att USA passat på att öka sin produktion av skifferolja.

OljaOpecSkifferolja
Visa fler