Alla inslag

EFN gör inslag om privatekonomi, börs, makroekonomi och annat som berör ekonomi.


Senaste programmen

Finland fyller 100 år

Inslag. Den 6 december 1917 förklarades Finland självständigt från Ryssland. För att fira den finska högtidsdagen tar vi en titt på landets brokiga historia.

Finland

EU och UK: Ett trassligt äktenskap

Inslag. Storbritanniens premiärminister Winston Churchill var först med att nämna en europeisk union. Men när föregångaren till EU bildades på 50-talet var Storbritannien inte med. Efter att de blivit stoppade av Frankrike ett par gånger kom Storbritannien med i dåvarande EG 1973. Och allt sedan dess har det varit ett trassligt äktenskap, ett äktenskap som britterna nu lämnar.

EuropaPolitikBrexitEUStorbritannien

EU:s klimatmål oroar skogsindustrin

Inslag. Skogsjätten Sveaskog välkomnar nya EU-regler som gör skogen till en del av klimatpolitiken, men oroas över planerna på ett avverkningstak som baseras på historiska avverkningsnivåer. På onsdagen röstar EU-parlamentet om taket ska baseras på framtidsutsikter eller historiska nivåer.

Olof JohanssonSkogSveaskog

Facebook gav Luleå jobblyft

Inslag. Luleå blev för några år sedan utvalt för bygget av Facebooks första serverhall i Europa. Etableringen har skapat många nya arbetstillfällen och banat väg för fler företag inom samma bransch. 

FacebookLuleåMatz Engman

Fritt fram för småbolagsfonder

Inslag. Finansinspektionen har ändrat sin tolkning av reglerna för småbolagsfonder. Svenska aktiefonder får inte placera mer än 10 % i onoterade värdepapper – men nu tolkas bolag på MTF-plattformarna som notarade, vilket sannolikt kommer öka andelen fondägande bland småbolagen avsevärt.

FinansFonderAktiefonderSmåbolag

Dieselbilens död närmar sig

Inslag. Flera världsstäder planerar att förbjuda dieselbilar – och Stockholm kan stå på tur. Nu kommer även nationella initiativ.  Även bensinbilens framtid är oviss och industrin är nervös. I Tyskland för nu billobbyn en intensiv kampanj för att bevara den framtida produktionen. Men utvecklingen mot förbränningsmotorns död går undan och drivs på av alla de senaste årens utsläppsskandaler.

DaimlerDieselgateElbilElbilarFiat ChryslerMercedesVolkswagen

Veckans fokus

Inslag. Politiska debatter och mingel i Almedalen är inte allt som händer denna vecka. EFN tar en titt i veckans ekonomiagenda.

Visa fler