Alla inslag

EFN gör inslag om privatekonomi, börs, makroekonomi och annat som berör ekonomi.


Senaste programmen

Veckans fokus

Inslag. Installationen av Donald Trump, World Economic Forum i Davos och ECB:s räntebesked är bara några av de saker som du bör ha koll på den här här veckan. 

Liran under hård press

Inslag. Turkiet befinner sig i kris. Landet har drabbats av kuppförsök, terrordåd och är i krig med Syrien. Något som förutom allt mänskligt lidande även påverkar ekonomin. Liran föll med 17 procent mot dollarn under 2016, och fallet fortsätter i år. Den viktiga turismen har minskat 16 månader i rad, och raset fortsätter. 

EuropaUtländsk ekonomiLiraRecep Tayyip ErdoganTurkiet

Obamas största framgångar

Inslag. Obamas avskedstal efter 8 år som USA:s president var både ett klassiskt och typiskt Obamatal. Ett av huvudbudskapen var att USA står inför allvarliga utmaningar men att det ändå finns hopp.

Barack ObamaUSA

Trumps val ska grillas

Inslag. Nu börjar utfrågningarna av Trumps val av medlemmar i sitt kabinett. Ministrarna måste godkännas av senaten, något som kan bli svårt torts republikans majoritet. Många av kandidaterna saknar politisk erfarenhet, och flera av dem har inte lämnat kompletta underlag för sin ekonomi. Det här är de personerna som Donald Trump har föreslagit.

PolitikUSADonald Trump

Hårt Brexitfall för pundet

Inslag. Premiärminister Theresa May har lovat att paragraf 50 ska aktiveras och utträdet ur EU ska börja i slutet av mars. Nu tyder alltmer på att det blir en ”hård” Brexit, och världen väntar på besked hur det kommer att se ut.

BrexitPundTheresa May

Finländare får medborgarlön

Inslag. Från och med idag får 2000 finländare medborgarlön. Testpersonerna får en basinkomst på 560 euro i månaden i två år utan motprestation. De slumpmässigt valda som får arbetsmarknadsstöd är mellan 25-58 år.

FinlandMedborgarlön

Så maximerar du ledigheten 2017

Inslag. År 2016 var ett så kallat arbetsgivarår med få lediga helgdagar. Men 2017 har både färre arbetsdagar och fler klämdagar, redan nu i januari är trettondagen på en fredag Se hur du kan göra för att få ut så mycket ledighet som möjligt under året.

Ledighet

Så mycket kostar A-kassan

Inslag. Hundratusentals får högre a-kasseavgift från och med 2017. Bland annat Kommunal, Handels och Journalistförbundet höjer. Byggnads går emot strömmen och sänker a-kasseavgiften.

A-kassan

Kontantkaoset i Indien växer

Inslag. I höst drog Indiens alla 500- och 1000-rupiersedlar in. 1000-rupiersedeln är värd 136 svenska kronor och är den högsta valören. Premiärminister Narendra Modi vill bekämpa den svarta ekonomin och få bort falska sedlar.

IndienRupier

Börja spara så tidigt som möjligt

Inslag. För unga som vill flytta hemifrån gäller det att ha tålamod då man får räkna med att stå i kö i väldigt många år för ett hyreskontrakt, eller så måste man spara ihop till kontantinsatsen för en bostadsrätt.

SparandeKaj Kärki

100 kor värmer ett hus

Inslag. Svanen-märkta fonder. Mjölk kan värma bostäder. Fler hyresrätter nästa år. Regeringen skruvar upp bredbandsmål.

Privatanställda undersköterskor får löneökning

Inslag. Privatanställda undersköterskor får löneökning. Inflationstakten steg något i november. Regeringen vill begränsa elnätsavgifter. Bilmålvakter orsakar rekordskuld. 4 av 10 kollar mobilen på natten.

Visa fler