EFN förklarar

Det finns massor av begrepp inom ekonomi- och finansvärlden. Här förklarar EFN begreppen.


Senaste programmen

EFN förklarar inflation

EFN:s Johan Schück förklarar vad inflation är och hur den påverkar ekonomin. Han berättar om det svenska inflationslägets ytterligheter och hur Riksbanken arbetar i frågan.

InflationJohan Schück

EFN förklarar pension

EFN:s Johan Schück förklarar allt om pensionspyramiden, fattiga pensionärer och den allt äldre befolkningen.

Pension

EFN förklarar världshandel

Det stormar rejält kring världshandeln just nu. Frihandel ställs mot protektionism och nya tullar och tullhot avlöser varandra. EFN:s Johan Schück förklarar hur den globala handeln ser ut och i vilken riktning den är på väg.

Johan SchückMakro & omvärld

EFN förklarar kronan

Den svenska kronan har blivit svagare mot både euron och den amerikanska dollarn. Det innebär bland annat dyrare utlandssemestrar för oss, men också billigare för de turister som kommer hit. EFN:s Johan Schück förklarar hur kronan påverkas av andra valutor och hur det påverkar den svenska ekonomin.

Johan SchückMakro & omvärldValuta

EFN förklarar ränta

Ränta är något som på ett eller annat sätt berör oss alla. Men behövs räntor och hur fungerar det egentligen. Det handlar EFN förklarar om.

MakroekonomiRänta

EFN förklarar finanspolitik

Det tredje avsnittet av programserien EFN förklarar handlar om begreppet finanspolitik. Det innebär kort förklarat hur regeringen kan använda statens budget för att styra ekonomin i önskvärd riktning.

FinanspolitikMakroekonomi

EFN förklarar tillväxt

I andra avsnittet av programserien EFN förklarar är centralordet tillväxt. Begreppet kan kort förklaras som den samlade ökningen av varor och tjänster som produceras i ett land under ett år, men bakom det enkla finns kontroversen.

Johan SchückMakroekonomi

EFN förklarar: Sharpekvoten

EFN förklarar Sharpekvoten: Ett mått för riskjusterad avkastning. Om en investering med låg risk skapat hög avkastning, är Sharpekvoten hög.

Visa fler