Explainers


Senaste programmen

Så skulle e-kronan fungera

Riksbanken överväger att införa en digital version av den svenska kronan, en s.k. e-krona, redan under nästa år. Men hur skulle valutan fungera?

EU och UK: Ett trassligt äktenskap

Inslag. Storbritanniens premiärminister Winston Churchill var först med att nämna en europeisk union. Men när föregångaren till EU bildades på 50-talet var Storbritannien inte med. Efter att de blivit stoppade av Frankrike ett par gånger kom Storbritannien med i dåvarande EG 1973. Och allt sedan dess har det varit ett trassligt äktenskap, ett äktenskap som britterna nu lämnar.

EuropaPolitikBrexitEUStorbritannien

Nu inleds QT

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve meddelade som väntat att styrräntan lämnas oförändrad i intervallet 1 till 1,25 procent. Det stora beskedet var i stället att Fed nu inleder en minskning av den enorma balansräkningen genom det som kallas QT (Quantitative Tightening).

FedFederal Reserve

Kommer guldet bli till sand?

Av allt guld som är upptaget ur jorden används nästan hälften till smycken. Totalt 187 200 ton guld finns ovan mark. Men kända tillgångar under mark börjar det bli ont om. Så frågan är: hur länge räcker guldet?

Guld

Bilbranschens 7 utmaningar

Dieselgate, elbilar och självkörande bilar. Det är bara några av de avgörande utmaningar som bilindustrin står inför.

Så funkar en misstroendeförklaring

Det blir ingen misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist efter att både Liberalerna och Centerpartiet backat från det tidigare kravet. Men hur fungerar en misstroendeförklaring egentligen? EFN reder ut.

Misstroendeförklaring

Iphoneeffekten slår till

Apple har presenterat tre nya Iphones. Förutom att det kommer att få tusentals svenskar att öppna plånboken så kan det även komma att påverka åtminstone fyra svenska bolag.

AppleIphone

USA höjer skuldtaket

Donald Trump har kommit överens med demokraterna i senaten och representanthuset om att höja skuldtaket och sätta in en tillfällig finansiering för att täcka upp för kostnaderna för bland annat stormen Harvey. 

Så funkar reporäntan

Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är den till för, hur funkar den och hur kan den vara negativ?

ReporäntaRiksbanken

Snart slår USA i skuldtaket igen

Senast 29 september måste kongressen i USA enas om en höjning av skuldtaket, som är gränsen för hur mycket staten får låna. 15 oktober träder skuldtaket i kraft.

USASkuldtak

Regeringen vs Nordea – dags för ett avgörande

På onsdag kommer Nordea ge besked om de flyttar från Sverige eller inte. Bakgrunden till att storbanken ens överväger en flytt går att finna i regeringens förslag om resolutionsavgifter, populärt kallat för bankskatt.

Nordea

Brexitförhandlingar kärvar

Den tredje rundan i förhandlingsrundan om Storbritanniens skilsmässa från EU är nu inledd. Och att döma av hur förhandlingarna framskrider kan det bli en komplicerad skilsmässa.

BrexitEU
Visa fler