Kortfattat

Korta informativa klipp om ekonomiska begrepp och händelser.


Senaste programmen

Så funkar reporäntan

Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är den till för, hur funkar den och hur kan den vara negativ?

ReporäntaRiksbanken

Se upp för zombieföretag

Företag utan förutsättningar att överleva har uppstått. De lever vidare utan att bidra till samhällsekonomin, utan fungerar snarare som bromsklossar. Möt zombieföretagen.

Zombieföretag

Pepsis vd lämnar

Snacks- och dryckesgiganten Pepsico:s vd Indra Nooyi avgår efter 12 år. Hon kommer sitta kvar som styrelseordförande tills början av nästa år.

Indra NooyiPepsiPepsico

Undvik emojis på jobbet

Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

Guldet är nära

Det är dags för kvartsfinaler i VM och nu är det åtta lag kvar som slåss om att vinna guld. EFN tar sig därför en närmare titt på den gyllene metallen.

Guld

Powell höjer igen

Helt enligt förväntningarna höjer den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, styrräntan till intervallet 1,75 – 2,00 procent.

Federal Reserve

Grattis Norge!

Norge är världens bästa land att leva i, landet har världens största pensionsfond och oljepriset är på väg upp. Många anledningar att fira denna 17:e maj alltså.

Norge

Amerikansk jobbesvikelse

Det skapades 164 000 nya jobb i USA under april. Förväntningarna låg på 192 000.

Svag krona bekymrar inte Ingves

Inslag. Den svenska kronan har försvagats en hel del, både på kort och lång sikt. Utlandssemestern kan därmed bli dyr i år.

Visa fler