Fingerprint och Precise rusar efter nyhet kring smarta kort

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Biometribolagen Fingerprint Cards och Precise Biometrics rusade under tisdagen efter en nyhet kring smarta kort.

Fingerprint Cards teknologi och Precise Biometrics algoritmlösning Biomatch Card är med i partnern NXP:s säkra processmodul för smarta kort, som har certifierats av Mastercard, meddelade bolagen i två separata pressmeddelanden.

NXP:s processmodul är den första biometriska produkten som har fått ett Mastercard CAST-certifikat. Enligt Precise Biometrics betyder CAST-certifieringen att modulen uppfyller samtliga av Mastercards säkerhetskrav och att alla aktörer som involveras vid betalningarna kan vara trygga i arbetet med modulen, när den är integrerad i ett biometriskt smart kort.

"Detta är en historisk milstolpe för biometriska betalkort, och ett avsevärt steg på vägen för att möjliggöra säkra och bekväma betalningar för konsumenter runt om i världen", säger Thomas Rex, chef för affärssegmentet Smartcards vid Fingerprint, enligt ett pressmeddelande.

Vid 13.15-tiden på tisdagen hade Fingerprint-aktien stigit närmare 10 procent medan Precise Biometrics hade klättrat 29 procent.