Socker på väg att bli dyrare

Det händer att vi tar upp råvaror, men en råvara–

–som vi sällan tar upp är socker som vi äter i mängder.

Därför är jag extra glad att vi äntligen får ta upp det.

Med mig har jag Aneeka Gupta, råvarustrateg–

–på WisdomTree. Du har följt sockerprisets utveckling.

Kan du berätta kortfattat var sockerprisnivåerna ligger?

Socker handlas just nu kring 14 dollar.

Priserna har varit rätt låga under en längre tid.

Vi såg nyligen ett köp-för-att-täcka-rally.

Det beror huvudsakligen på tre anledningar.

Vi har sett att produktionsförväntningarna–

–från två av de största producenterna i världen–

–Brasilien och Indien har minskat.

Vi har också sett det motsatta i den brasilianska realen–

–efter att Bolsonaro vann presidentvalet.

Det har varit positiva katalysatorer–

–och priserna har stigit lite de senaste två månaderna.

Just nu förväntar man att priserna ska höjas ytterligare–

–efter att ha varit låga en längre tid.

Det här att priserna har varit låga...

Hur har priserna varit jämfört med produktionskostnaden?

Har sockerodlarna haft ett dåligt år ekonomiskt?

Det är en bra poäng för sockerodlarna har haft det svårt.

Det är en annan sak som vi ofta lyfter fram–

–när vi tittar på framtidsutsikterna för socker.

Sockerodlarna har det svårt.

Produktionskostnaden är obetydligt lägre–

–än handelspriset, trots den senaste tidens uppgång.

Om priserna är fortsatt låga kommer troligen odlarna–

–att börja producera andra mjuka råvaror än socker.

Det låga priset drabbar helt klart deras vinstmarginaler.

Ett minskat utbud bör hjälpa till att höja sockerpriserna.

Kan vi fortsätta prata om utbudet...

Man talar om ett överskott det här räkenskapsåret.

Hur ser framtiden ut?

Kommer vi se ett underskott på grund av växelbruk?

Vad tror man?

För 2018-2019 är prognoserna inte fastställda än.

Internationella sockerorganisationen–

–har tidigare uppskattat ett överskott på 11 miljoner ton.

De har nu tagit ner förväntningarna till cirka 2 miljoner–

–efter Brasiliens och Indiens produktionsnedgångar.

Andra prognoser säger att vi får ett underskott–

–på sockermarknaden för 2018-2019.

Vi vet säkert att Internationella sockerorganisationen–

–tror på ett underskott för åren 2019-2020.

Är det en upphaussad handel som gör–

–att underskottet påverkar priserna på kort sikt?

Ja, absolut.

Vi ser redan att det fungerar som en priskatalysator–

–efter de nedsatta prognoserna från Indien och Brasilien.

En annan viktig katalysator är den brasilianska realen–

–och huruvida den stiger–

–med tanke på de senaste valen och den nya regeringen.

Det finns mycket som är positivt för sockerpriset just nu.

Om vi tittar på riskfaktorer för priset–

–som skulle kunna äventyra den haussade handeln.

Vilka är riskerna den närmaste tiden?

Vad som skulle kunna ske...

Många prognosticerar för sannolikheten–

–att El Niño äger rum.

Det är ett väderfenomen som innebär varmare temperatur–

–i länderna kring Stilla havet.

El Niño brukar innebära torrare klimat–

–i områden som Indien och våtare klimat–

–i områden som Brasilien.

De är ju båda stora sockerproducenter.

Vi ser också torrare klimat i Thailand–

–en annan viktig sockerproducent.

NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration–

–bedömer att sannolikheten för El Niño är 17 %.

Men Japans största meteorologorgan–

–har redan fastslagit att El Niño inträffar nästa år.

En sak som det skulle kunna göra–

–är att förbättra odlingsförhållandena.

Det skulle kunna höja sockerproduktionen nästkommande år.

Det förblir en osäkerhet in i nästa år–

–vilket kan förända utsikterna.

Än så länge är det väldigt svårt att förutspå–

–huruvida det faktiskt kommer att hända.

Senast vi såg El Niño var 2014.

El Niño brukar inträffa vart fjärde till femte år.

Det är en händelse som är svår att förutse.

Alla undrar hur stark och svår den blir–

–och hur länge den varar nu när vi närmar oss 2019.

Tack, Aneeka för inblicken i socker–

–en vara som vi konsumerar ofta–

–utan att fundera så mycket på priserna.

Det var allt för de som älskar socker.

Det finns risk för höjda priser–

–men det finns faktorer som pekar på lägre priser också.

Det var allt för oss. Tack för att ni hängde med.

Sockerpriset har legat lågt under en lång tid. Aneeka Gupta, råvarustrateg på Wisdom Tree i London, förklarar vad detta beror på och talar om prisförväntningarna.

”Priserna har stigit lite de senaste två månaderna och vi förväntar oss nu att de ska stiga” säger Aneeka Gupta.

  • Därför klarar techbolagen krisen bättre16:03

    Därför klarar techbolagen krisen bättre

    Varför går den tekniktunga Nasdaqbörsen bättre än New York-börsen och vad händer nu när massor av bolag ställt in sina utdelningar? Det är två frågor som Nicklas Andersson från Avanza svarar på i EFN Marknad.

  • Tyskland nära nytt gigantiskt stödpaket5:25

    Tyskland nära nytt gigantiskt stödpaket

    Handelsbankens Kiran Sakaria kommenterar de ekonomiska effekterna av protesterna i USA, Tysklands nya stimulanspaket och storbråket mellan januaripartierna om Las-utredningen.

  • Därför ska börsen upp17:40

    Därför ska börsen upp

    Hur gör man datadriven hållbarhetsanalys? Det svarar Jonas Thulin från Erik Penser Bank på i EFN Marknad. Dessutom avslöjar han varför han tror att börsen ska fortsätta uppåt.

  • ”Ingen vill förstöra börsfesten”0:00

    ”Ingen vill förstöra börsfesten”

    Allt från den stigande geopolitiska oron till börs, räntor, arbetslöshet och inköpschefsindex en masse. Veckans fördjupning i läget på marknaderna och i världsekonomin med Handelsbankens chefstrateg Claes Måhlén.

  • Triss i heta skogsaktier20:53

    Triss i heta skogsaktier

    Har återhämtningen på börsen gått för långt och kan det då vara läge att rikta blickarna mot skogsaktier? Det diskuteras med Martin Hallström från Swedbank i EFN Marknad.

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.1%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.6%

Vinnare & förlorare

Loomis 13.3%
Intrum Justitia 12.8%
Kindred Group 5.5%
Nolato -1.9%
Sagax -2.3%
Arjo -3.1%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier