Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg är den senaste i raden att följa sparsamhetsgurun Warren Buffetts uppmaning till världens miljardärer att donera större delen av sin förmögenhet till välgörenhet.

Facebooks VD och huvudägare Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan gick ut med donationen på Facebook (var annars?) i ett öppet brev till sin nyfödda dotter Maxima.  I detta lovar de att ge bort 99 procent av aktierna i företaget under sin livstid. Under de första tre åren ska de donera en miljard dollar per år. Det totala värdet på donationen är 45 miljarder dollar, motsvarande värdet på parets Facebook-aktier. Företaget Facebook gick samtidigt ut med ett pressmeddelande där de meddelar att VD:n kommer att ha röstmässig kontroll över företaget ”under överskådlig tid”.

Zuckerberg följer därmed i spåren på de stora moderna välgörenhetsprofeterna Warren Buffett och Bill Gates. Warren Buffett meddelade i samband med att hans första fru dog 2004 att ska donera i 85 procent av sin förmögenhet, varav huvuddelen utgörs av hans 31 procentiga innehav i Berkshire Hathaway, i dag värt 64 miljarder dollar. Större delen av den donationen ska gå till Bill och Melinda Gates Foundation.  Bill Gates beslöt år 2000 att donera i stort sett hela sitt innehav i Microsoft, idag värt 41 miljarder dollar, till denna stiftelse.

I samband med sin donation så startade Warren Buffett organisationen Giving Pledge, där han uppmanar världens miljardärer att donera minst hälften av sin förmögenhet under sin livstid. På organisationens hemsida www.givingpledge.org finns bilderna på 144 dollarmiljardärer som följt denna uppmaning. Mark Zuckerberg har länge bearbetats av Buffett och Gates att följa denna uppmaning.

Denna  välgörenhetsvåg kan ses som en del i en amerikansk tradition med oljemagnaten John D Rockefeller S:r och sonen J:r startade Rockefeller Foundation 1913 som förebild. Denna stiftelse är bland annat känd för att ha skänkt den tomt på Manhattan där FN-skrapan står, men även för att ha finansierat ett olika tyska forskningsprogram om rashygien, bland annat det där Joseph Mengele arbetade.

Men välgörenhetseuforin kan också ses som en effekt av att förmögenheterna hos de allra rikaste, inte bara i USA, har ökat mycket snabbt under de senaste decennierna.  Det har rent av blivit en statusmarkör, som John Kobara, som är VD för The Californian Community Foundation uttrycker i en intervju med Reuters. Det underlättar naturligtvis att amerikansk skattelagstiftning är generös vad gäller avdrag för välgörenhet. De flesta donatorer, med Warren Buffett som ett undantag, behåller också kontrollen över de stiftelser och välgörenhetsorganisationer som de grundar. Och eftersom flertalet av dessa miljardärer inte har haft för avsikt att sälja sina innehav så behåller de också därmed kontrollen över sina bolag.

Det finns också stora inslag av donationerna är ett led i att stärka imagen hos de som donerar och deras involverade företag. För ett bolag som Facebook, som tjänar sina pengar på att sälja information om användarna, är bolagagets renommé en avgörande faktor för uthållig framgång.

Det finns även en politisk vinkel på välgörenhetsivern. Den kan ses som ett svar på den växande kritiken mot den snabbt växande ojämligheten i  USA och världen. Flera kända donatorer som hedgefondägaren Paul Singer och familjen Koch har även en uttalad politisk agenda, där de vill minska statens inflytande till förmån för det ”civila samhället”.

 

På den svenska fronten har inte välgörenhetsvågen varit lika tydlig eller storartad. Här finns dock Luxonengrundaren och arbitragekonstnären Björn Carlsson som skänkte 2005 500 miljoner kronor till projektet Baltic Sea 2020, Q-med grundaren Bengt Ågerup som skänkt en kvarts miljard, Tetra Pak-ättlingen Sigrid Rausing som årligen skänker 200 miljoner kronor, Percy Barnevik som donerat stora summor till Hand in Hand, Skype-grundaren Niclas Zennström, och fastighets- och skatteplanerarmagnaten Roger Akelius donation på 200 miljoner kronor i samband med jordbävningen på Haiti.

Historisk har dock Sverige varit framstående inom donationer. Nobelstiftelsen, som bildades 1900, i enlighet med Alfred Nobels testamente är ju att betrakta som världens kanske mest kända stiftelse. Även Wallenbergsstiftelserna, med Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som den absolut största och tillika huvudägare i investmentbolaget Investor. Knut och hans fru Alice som inte hade några barn startade stiftelsen 1917 och forsatte donera till denna fram till sin död 1938. Stiftelsen, vars syfte är att ägna sig åt ”landgagnelig verksamhet”, har bland annat varit en av huvudfinansiärerna för startandet och driften av Handelshögskolan i Stockholm.

Men här finns även i Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse som är huvudägare till investmentbolaget Norsdstjernan, som i sin tur har ägarmakten ibland annat byggföretaget NCC. Denna stiftelse är inriktad mot humaniora, där det hänt att till och med sådant löskefolk som journalister har fått stipendier.

Men vi får i detta sammanhang inte glömma Handelsbankens forskningsstiftelser, Tore Browaldhs och Jan Wallander och Tom Hedelius stiftelse. Dessa stöder framför allt ekonomisk forskning, inte minst runt ägande. Själva utgör de en viktig del i ägarpusslet runt Handelsbanken och investmentbolaget Industrivärden.

Även SCA:s tidigare VD Bo Rydin har fått en egen forksningsstíftelse i sitt namn, också med en pyts Industrivärdenaktier. Det är mindre troligt att hans efterträdare Sverker Martin-Löf får någon egen stiftelse av bolaget. Om det mot all förmodan skulle ske lär den inriktas mot Jet-setjaktens betydelse för Norrlands inland.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.