Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Volkswagenskandalen var ett av huvudämnena i dagens Nyhetsrummet. I programmet förutsågs bland annat att vd Martin Winterkorn tvingas bort.

Strax efter sändningen kom tyska Tagesspiegel med nyheten att Winterkorn avgår och ersätts av Matthias Müller, i dag vd för Porsche.

Att Winterkorn får gå är föga överraskande. Det som har hänt, att elva miljoner bilar har manipulerade färddatorer, liknar inte ett misstag. Det liknar snarare ren kriminalitet. Hade det hänt i Italien så hade förmodligen få höjt på ögonbrynen, men i Tyskland…

Nu lär i och för sig Martin Winterkorn snart få än större bekymmer än en havererad industrikarriär. Det amerikanska justitiedepartementet har inlett en utredning och enligt den nya policyn går man direkt på ledande personer i företag, vilket kan leda till att Winterkorn – och förmodligen fler i VW-ledningen – drabbas av ett amerikanskt åtal.

Och ser man till de drakoniska straff som drabbat bland andra Enronledningen och Bernie Madoff, som fick 150 års fängelse för sina svindlerier i en hedgefond, så har nog Winterkorn många skäl att inta en klädsamt ödmjuk attityd. Jag kan bara konstatera att om jag hade varit ansvarig för ett företag som eventuellt manipulerat elva miljoner bilar så hade jag darrat om jag visste att det amerikanska justitiedepartementet var ute efter mig.

 

Bild: Richard Drew TT

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.