Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Så kom då bekräftelsen. Martin Winterkorn avgår som vd i Volkswagen. Vem är förvånad?

Det som däremot är förvånande är Winterkorns påstående om att han är chockad. Volkswagen är nämligen ett omvittnat toppstyrt företag där ingen detalj har varit så liten att den inte har kunnat hamna på vd:s bord. Så har det varit under Winterkorn och så har det varit under företrädaren Ferdinand Piëch. Samtidigt försvåras ledarskapet i företaget av att facket har ett stort inflytande i styrelse, delstaten Niedersachsen är stor delägare och de båda stora ägarfamiljerna Piëch och Porsche ligger i fejd med varandra. Det är inte sådana förhållanden som krattar manegen för harmoniska förhållanden.

Att ett antal underlydande ingenjörer och tekniker på eget bevåg skulle ha kommit på, och under flera år, ha fullföljt ett systematiskt fusk med mätdata förefaller ytterst osannolikt. Det är faktiskt rimligt att anta att någon ingenjör inom företaget har kommit på snilleblixten, men att det skulle ha fortgått utan ledningens – tydliga eller outsagda – medgivande förefaller inte rimligt. Eller som det brukar uttryckas i domstolar: ”utsagan bär inte sannolikhetens prägel”. Sedan får Martin Winterkorn vara hur skärrad han vill.

Det som dock är tråkigt för svenskt vidkommande är att hela historian även kastar en mörk skugga över Scania. Sedan 2014 heter ju Scanias huvudägare Volkswagen.

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.