Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Riksbankschefen Stefan Ingves slåss med alla medel mot den nya tidens deflationsspöke med extrema åtgärder som minusräntor. Men att vidta extrema åtgärder är inget nytt. Så skedde även på Gerald Fords tid.

 

När det var inflationen som skrämde blev amerikanske presidenten Gerald Ford desperat och i oktober 1974 slog han världen med häpnad. För att utrota inflationen drog han till med en kampanj: ”Whip Inflation Now”, vilket på amerikanskt vis kunde förkortas till slagkraftiga WIN. Tanken var att amerikanska medborgare skulle uttrycka sin avsky mot inflationen och skriva under på ”I enlist as an inflation fighter and Energy Saver for the duration. I will do the very best I can for America”

winmontage

 

Miljontals knappar att fästa på skjortan eller rocken distribuerades i USA. Och medborgarna stickade tröjor och skickade in till presidenten.

Inflationen tog dock inget intryck. Gerald Ford blev utskrattad. Alan Greenspan, som senare som Fed-chef utrotade inflationen och motarbetade samtliga försök till regleringar av finansektorn, ansåg att kampanjen var ”obeskrivligt dum”.

ForddropdeadLyckligtvis finns alla dessa WIN-prylar att beskåda hos Ford Library Museum. Och givetvis finns det samlare av allt detta, liksom det finns samlare av den klassiska första sidan från Daily News då Gerald Ford vägrade hjälpa New York som var konkursmässigt. (Och samlare av derivat av den förstasidan)

 

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.