Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Industrivärden har varit en kursraket sedan Fredrik Lundberg tog över styret. Fast sängen var redan bäddad.

På tisdag har Industrivärden årsstämma. Det har gått två år sedan Fredrik Lundberg oväntat tog över ordförandeklubban från Sverker Martin-Löf, den stora finalen i det som har gått till historien som SCA-skandalen. Och aktieägarna – varav den största är Lundberg själv – har all anledning att vara nöjda. Aktien är upp 30 procent medan index har legat still.

Vad har då hänt i sfären efter maktskiftet som skulle kunna förklara uppgången? Ja, en hel del. Helena Stjernholm har tillträtt som vd i Industrivärden. Korsägandet i sfären har beskurits genom att SCA och Handelsbanken har sålt Industrivärden-aktier. SCA har annonserat att hygienverksamheten knoppas av till aktieägarna och noteras. Så har Sandvik fått ny ordförande och ledning. Martin Lundstedt har tillträtt som vd i Volvo. Handelsbanken har genomfört ytterligare ett vd-skifte. Skanska har fått en ny ordförande i Hans Biörck. Och SSAB har gjort en stor nyemission.

Så kan denna våg av aktiviteter och rådiga ägaringripanden förklara Industrivärdens underbara kursresa de senaste två åren? Kanske. Eller kanske inte.

Huvuddelen av rallyt förklaras av att SCA, Sandvik och Volvo har gått urstarkt, upp runt 40 procent på börsen. Trion står sammantaget för närmare 60 procent av Industrivärdens portfölj. Handelsbanken, som svarar för en dryg femtedel av portföljen, har legat still. Bland portföljens lättviktare Skanska, Ica, Ericsson och SSAB är det ömsom vin, ömsom vatten.

Men av de tre dragloken i portföljen finns två som kanske hade utvecklats likartat, även om Anders Nyrén hade fått bli ordförande i investmentbolaget, så som det var tänkt. Volvos nye vd Martin Lundstedt var utsedd redan innan Nyrén sparkades. Dessutom har fordonskoncernen sannolikt delvis lyft tack vare företrädaren Olof Perssons effektiviseringsprogram, plus en allmän uppgång för verkstadsindustrin. Det sista gäller även för Sandvik.

I SCA är det dock möjligt – men inte säkert – att bolaget hade tagit en annan strategisk inriktning om den gamla regimen hade varit kvar. Avknoppningen av hygiendelen har välkomnats av aktiemarknaden och säkert bidragit till att lyfta aktien. Samtidigt började den remarkabla omvärderingen av SCA inte för två år sedan utan fem. De riktigt stora kurslyften inträffade under de tre första åren, inte de två senaste.

Jag vill på intet vis förringa Fredrik Lundbergs insatser. För det första är han en mycket skicklig kapitalförvaltare och affärsman, det har han bevisat under de över 35 år han har varit verksam på finansmarknaden. Det är på goda grunder som han brukar kallas ”Sveriges Warren Buffett”. För det andra tror jag att han är bra för Industrivärden därför att han, tillsammans med Helena Stjernholm, har vädrat ut en kultur och ett gammalt inpyrt sfärtänkande. Han har moderniserat på ett sätt som är bra både för såväl bolaget och ägarna som för portföljbolagen. Däremot är jag inte säker på att det helt är hans förtjänst att kursen har lyft sedan han tillträde.

På aktiemarknaden är det populärt att jämföra bolagen med deras ”peers”, alltså företag i samma bransch eller med likartad verksamhet. För Industrivärdens del är ärkerivalen sedan decennier Wallenbergarnas maktbolag Investor. Och om man jämför hur de två aktierna har gått på börsen sedan den 6 maj 2015, då Lundberg tillträdde, visar det sig att utvecklingen har varit nära nog identisk. Kurvorna går knappt att särskilja om man lägger dem på varandra.

För investmentbolagen spelar även förändringar i substansrabatten roll för kursutvecklingen. Detta har gagnat Industrivärden. Under de senaste två åren har rabatten minskat från cirka 13 procent till 3 procent (för A-aktien) per den sista april. Rabatten i Investor är svårare att bestämma eftersom bolaget innehåller så stor andel onoterade innehav. Den har hur som helst gått i samma riktning som hos kollegan och i princip halverats från 12 procent för två år sedan.

Hur som helst, kära Industrivärden-ägare, låt inte dessa småskurna funderingar grumla stämman nästa vecka. Njut av framgångarna, oavsett orsak. Man vet aldrig hur länge det varar.

 

SE ÄVEN: Detta borde Industrivärden sälja och köpa 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.