Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

En försäljning av Hexagon skapar lika mycket problem för systrarna Schörling som det löser.

”Ja, se pengar, ja, se pengar. Är till bekymmer för fattig och för rik”, sjöng Thore Skogman i Penninggaloppen på Svensktoppen 1959. Jag har aldrig tillhört den sistnämnda kategorin och kan inte riktigt bedöma just den delen av påståendet. Men jag anar att systrarna Sofia Schörling Högberg och Märta Schörling Andréen är böjda att hålla med.

Fram till i höstas levde systrarna sina liv i relativ anonymitet. Nio månader senare har de huvudansvaret för ett av landets största börsimperier. Och som om det inte räckte att pappa Melker Schörling drabbades av en obotlig sjukdom och inte längre kan vara behjälplig står dessutom sfärens numera kanske enskilt viktigaste figur, Hexagons vd Ola Rollén, under åtal i Norge.

Mot den fonden är möjligen veckans buddramatik runt Hexagon att beteckna som goda nyheter. Wall Street Journal skrev i tisdags att bolaget diskuterar en försäljning till någon aktör och aktien noterade all time high. Hur mycket det ligger i ryktena och hur långt eventuella diskussioner har kommit är svårt att bli klok på.

Några marknadsaktörer jag pratat med avfärdar uppgifterna som rykten avsedda att trissa upp kursen. Andra menar att tajmingen är perfekt för en snillrik köpare att utnyttja systrarna Schörlings oerfarenhet. Att helt enkelt övertyga dem om att det skulle kurera deras största huvudvärk att sälja kronjuvelen.

Och det är klart att det kan vara frestande, i synnerhet om budnivån hamnar på den nivå som Wall Street Journal indikerade, kring 175 miljarder kronor. Det är betydligt mer än de 150 miljarder bolaget värderas till efter veckans kursryck. Men under förutsättning att Sofia och Märta Schörling inte gillar att bada i pengar – alltså bokstavligen, som Joakim von Anka – så får de ett nytt, lika stort bekymmer på halsen om de säljer.

Familjen äger 26 procent av kapitalet i Hexagon genom sitt börsnoterade investmentbolag Melker Schörling AB, MSAB. Om de accepterar ett bud på 175 miljarder tillförs MSAB över 45 miljarder kronor i kontanter (alternativt aktier i köparbolaget, men varför skulle MSAB bli minoritetsägare i någon utländsk multis?). Då uppstår dessutom nästa utmaning: Vad göra med så sjukt mycket pengar? Investera? I så fall måste MSAB först bli något helt annat än det är.

Ett av bolagets finansiella mål är att ha ”en utpräglad lågkostnadsprofil”. Och där levererar man. Förvaltningskostnaden var 0,05 procent av kapitalet förra året. En siffra som inte ens AP-fonderna, som är fem gånger större, matchar. Bolaget har bara sex anställda. Men det betyder också att det saknas en förvaltningsorganisation som kan ta hand om så mycket pengar. Tidigare fattades placeringsbesluten i praktiken av Melker Schörling, men han är dessvärre inte tillgänglig längre. Ska man göra om MSAB och bygga upp en traditionell och därmed dyrare förvaltning? Det skulle knappast minoritetsägarna uppskatta.

MSAB kunde annars dela ut kassan till sina egna aktieägare. Då mottar familjen Schörling, som äger 86 procent, närmare 40 miljarder kronor. Beroende på hur deras ägande är strukturerat skulle det troligen bli en skatteavbrännning, men även vid maximal sådan skulle familjen få närmare 25-30 miljarder kronor i hushållskassan. Så det löser egentligen ingenting för systrarna.

En möjlighet vore förstås att då köpa ut rest-MSAB från börsen. I ett nedskalat MSAB kunde minoriteten lösas ut för kanske 4 miljarder kronor. Fast det är ju närmast felräkningspengar i sammanhanget. Resten av likviditeten skulle Sofia och Märta Schörling då skeppa iväg till någon private bank i London eller Schweiz. Och de nöjer sig inte med 0,05 procent i arvode, den saken är säker.

”Ja, se pengar, ja, se pengar. Är till bekymmer för fattig och för rik.”

Se även: ”Vad gör man med 45 miljarder.” 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.