Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Finanspolitiska rådet riktar i en rapport svidande kritik mot den finanspolitik regeringen bedriver.

 

Rådets ordförande John Hassler kritiserade på dagens presskonferens bland annat regeringen för att bedriva en finanspolitik som är för expansiv. Rådet menade även att regeringen tar för lättsinnigt på att låna pengar. Se en lång intervju med John Hassler här.

Rådet noterar också att krona-för-krona-principen är övergiven samt att utgiftsutvecklingen är oroväckande inom flera områden.

För att uppnå långsiktig hållbarhet rekommenderar Finanspolitiska rådet att pensionsåldern gradvis höjs.

En avreglering av arbetsmarknaden med bland annat lägre ingångslöner är också något som John Hassler och hans kollegor skriver om i sin rapport. Även om man anser att ”lönebildningen är en fråga för arbetsmarknadens parter.” Man ser också gärna ett omformulerat arbetslöshetsmål.

När det gäller den allt hetare bostadsmarknaden menar Finanspolitiska rådet att begränsningar av ränteavdraget och ett höjt tak för fastighetsavgiften inte bör uteslutas. Rådet har gjort en analys som visar på att förändringar inte skulle slå speciellt hårt i folks plånböcker i rådande marknadsläge.

Regeringen har aviserat en lånefinansierad satsning på höghastighetståg mellan Stockholm – Göteborg och Stockholm – Malmö. Detta skulle innebära att investeringen undantas från den prövning som andra investeringar genomgår. Detta är något som Finanspolitiska rådet kritiserar.

När det gäller klimatpolitiken har regeringen aviserat att man avser att trappa ned på insatser utanför Sverige för att kunna öka insatserna för att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige. Detta är en princip som Rådet inte håller med om. Man menar att Sverige under de kommande decennierna bör fokusera på åtgärder som direkt eller indirekt bidrar till en utfasning av kolanvändningen i världen.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.