Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den norska tryckpappersjätten Norske Skog är illa ute. Resultatet för tredje kvartalet var riktigt illa. Det egna kapitalet är snart förbrukat och bolaget vill omstrukturera sina skulder.

Resultatet för tredje kvartalet innebar en förlust på 742 miljoner NOK, där den snabbt försvagade norska kronan innebar förluster på de skulder som koncernen har i andra valutor på 525 miljoner NOK. Men även om detta är orealiserade förluster som inte påverkar kassaflödet i första läget så är det senare ansträngt. Kassaflödet från den operativa verksamheten, före investeringar som i sig  är neddragna till ett minimum,  landade på minus 92 miljoner NOK.

Detta återspeglar en koncern som är mycket illa ute. Soliditeten har under den senaste tolvmånadersperioden sjunkit från 15,4 procent till 4,2 procent. Den räntebärande nettoskulden har under samma period ökat från 6,9 miljarder NOK till 8,4 miljarder NOK.

Med anledning av det mycket ansträngda finansiella läget har ledningen för Norske Skog gått ut med ett rekonstruktionsförslag för alla obligationsinnehavare med lån, till ett utestående belopp om 3,2 miljarder NOK, som förfaller fram till 2017, där Norske Skog vill få till löptidsförlängningar och en reducering av skulden. Norske Skog genomförde en likande omförhandling av villkoren i januari i år.

Norske Skogs utsatta läge är en god illustration till den uppförsbacke som präglar stora delar av den nordiska skogsindustrin. Med sitt fokus på tryckpapper, tidnings- och journalpapper, så är Norske Skog positionerat i det mest eländiga segmentet. Företagets försök att konvertera en tidningspappersmaskin i Österrike till mjukpappersproduktion visar på desperationen.

Andra företag, bland annat SCA, Stora Enso, Arctic Paper och M-real, har pågående försök att konvertera tidnings- och finpappersproduktion mot olika kartongsegment.  Så som ofta är fallet i en alltför homogen men stressad skog så kan rötan sprida sig, i detta fall att överkapacitet inom ett område kan sprida sig till andra idag mindre utsatta pappersprodukter.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.