Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Aktivistfonden Cevians intåg i ABB:s styrelse sker med Investors goda minne. Nu kan tjänstemannaväldet i verkstadsjätten brytas och makten återföras dit den hör hemma – hos ägarna.

 

Man kan lätt föreställa att en rysning av obehag gick längs ryggraden på Peter Voser, ABB:s styrelseordförande, när han nåddes av beskedet. Man kan också föreställa sig att Jacob Wallenberg, styrelsens vice ordförande,  uttryckte en passande förvåning när Voser ringde och berättade. Vad? Jo, att två styrelseledamöter har avböjt omval till vårens stämma i ABB.

Implikationen måste omedelbart ha stått klart för båda. Det skulle inte längre vara möjligt att hålla aktivistfonden Cevian borta ur styrelsen. ABB är schweiziskt och har en annan ordning än svenska bolag. Styrelsen nominerar sig själv genom en tremannakommitté där Voser och Wallenberg ingår. Men Jacob Wallenberg är den ende styrelseledamoten som sitter på ett ägarmandat (Investors). Och som näst största ägare var Cevian i sin fulla rätt till en plats runt bordet.

ABB har i praktiken varit tjänstemannastyrt sedan det bildades på 1980-talet. Så länge Percy Barnevik regerade var detta inget problem för Investor. Wallenbergarna hade ändå kontrollen, trodde de. Men när ABB var nära konkurs 2001 och Barnevik tvingades bort tappade svenskarna greppet. Kontrollen över ABB flyttade till Schweiz och koncernens huvudkontor i Zürich.

Investor har fortsatt att vara största ägare, men bara med runt 7 procent av aktierna som lägst. Och efter att ha skrivit under Percy Barneviks miljardpension, och medverkat till att nära nog ruinera ABB, höll Wallenbergarna låg profil. Länge.

Men vårvintern 2015 började Christer Gardells och Lars Förbergs aktivistfond Cevian köpa in sig i ABB. Och nu hade de lärt av sina misstag i AB Volvo. Där hölls de utanför styrelsen av huvudägaren Industrivärden i nio år. Så Cevian tog tidigt kontakt med Investor för att göra gemensam sak. Tillsammans skulle de båda kunna ta tillbaka makten över ABB till ägarna, där den hörde hemma.

Christer Gardell kände Investors avgående vd Börje Ekholm väl och hade inga problem att få audiens för att presentera sina idéer. Den viktigaste punkten var att industrirobotarna borde knoppas av från kraftrörelsen och delas ut till ägarna. Som en extra sockerbit lade Gardell till att robotbolaget borde ha huvudkontor i Sverige och primärnoteras på Stockholmsbörsen. Vore inte det lockande för familjen Wallenberg som annars ofta anklagas för att slumpa bort den svenska industrins kronjuveler till utlandet?

ABB, menade Gardell, var dessutom illa skött. För byråkratiskt och ineffektivt med mängder av mellanchefer. Koncernen borde slimmas och effektiviseras. Det skulle höja vinstmarginalen som länge varit för dålig.

Investor lyssnade intresserat, men ville inte binda upp sig för något ägarsamarbete. Bolagets ordförande Jacob Wallenberg satt trots allt redan i ABB:s styrelse. Han kunde inte göra sig till ovän med den genom att liera sig med en ökänd aktivist. Så Cevian och Gardell åkte till Zürich och presenterade sina idéer direkt för ABB-topparna. Dessa var inte roade.

Förra vintern när ABB:s nomineringskommitté började förbereda vårens stämma försökte Christer Gardell få en plats i styrelsen för Cevians räkning. Det blev kalla handen. Men nu i vinter gick den outtröttlige Gardell på igen. Och den här gången gick det som nämnts inte att nonchalera kraven.

Investor har drygt 10 procent av aktierna i ABB och Cevian har 6 procent. Tredje största ägare är amerikanska Black Rock som inte har mer än 3 procent. Det gör svenskarna i princip ohotade om de samarbetar. Peter Voser lär inte vara superglad över att ha fått in en flåsig aktivist i styrelserummet. Samtidigt inser han att han måste hålla god min i elakt spel eftersom han inte har någon ägarmakt att stödja sig på.

Och Jacob Wallenberg är enligt uppgift inte särskilt missnöjd. Investor-folket tycker att det bitvis har varit svårt att få gehör hos ABB:s övriga styrelse och ledning. Man hoppas att Cevian kan vara en bundsförvant för att öka förändringstrycket i organisationen, även om de inte vill gå så långt som att skapa en formell ägarallians.

Dessutom inser alla att Cevian är lättare att hantera opinionsmässigt när fonden är medansvarig för bolagets skötsel, och inte hänvisad till att driva sina frågor genom media. Christer Gardell har varit avsevärt lugnare i Volvo sedan Cevian fick en styrelseplats där för två år sedan.

Som aktieägare i ABB ska man nog inte ha för stora förväntningar på snabba förändringar. Vd Ulrich Spiesshofer har också fått respit genom aktiens utveckling, upp 30 procent senaste året. Men han får inte slå sig till ro. Lars Förberg lär fortsätta att driva på för styckning, effektivisering och decentralisering.

Cevian-folket kan ha tålamod, det har de visat. Men inte hur mycket som helst. Om inte aktien fortsätter ticka uppåt mot de nivåer som Christer Gardell anser att den är värd, lär ABB få en ny vd om ett eller två år. Och kanske ny ordförande också, för den delen. Kanske rentav Jacob Wallenberg?

 

SE ÄVEN: Gardell inne i ABB – nu kan det bli åka av 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.