Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Saudiarabien är på gång med en privatisering av delar av Aramco, det giganitiska statliga oljebolaget. I en intervju med The Economist säger vice kronprins Mohammad bin Salman Al Saud att ett beslut kan komma inom ett par månader.

Mohammad bin Salman Al Saud är två steg från kungatronen för tillfället.

Mohammad bin Salman Al Saud är två steg från kungatronen för tillfället.

 

Aramco, som sägs vara världens mest värdefulla företag, är också ett av de minst transparenta storbolagen. Reserverna sägs vara 10 gånger större än Exxon Mobils.

Grunden till det som blev Aramco lades under det första världskriget, när britterna skickade Jack Philby (far till spionen Kim Philby) till Ibn Saud, grundare av Saudiarabien, för att knyta politiska kontakter. Jack Philby konverterade och blev rådgivare åt Ibn Saud, och övertygade honom att det var bättre att leta efter oljekällor än vattenfyndigheter i sanden.

Philby

Jack Philby och hans mer berömde men mindre betydelsefulla son Kim Philby

Till slut, 1933, fick Socal (Standard Oil of California – nu för tiden under namnet Chevron) kontraktet att prospektera efter olja. Texaco (nu Chevron) drogs in i spelet, vilket också Standard Oil of New Jersey (ExxonMobil) gjorde. Och det hela blev lyckosamt.

borrtorn2

I denna källa, nr 7, producerades de första dropparna oja i Saudi.

En lång strid om ägande mellan de amerikanska bolagen –framför allt efter oljekrisen 1973 – och Saudi följde. Omkring 1980 blev bolaget helägt av Saudi.

Mohammad bin Salman Al Saud, som nu alltså vill privatisera bolaget, är sonson till Ibn Saud och son till Kung Salman. Och skälet till en eventuell affär är att Saudi behöver pengar. Det militära kriget mot Yemen och det ekonomiska oljekriget (mot Iran, Ryssland, och USA:s frackingindustri) dränerar de Saudiska finanserna. Prismässigt är en börsnotering av ett oljebolag inte optimalt.

Oljeprisaramco

Oljepriset må vara högre nu än under 1990-talet, men Saudis budget är anpassad efter de senaste årens nivåer.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.