Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Verkstadsbolaget Sandvik har tecknat ett avtal om att sälja Sandvik Process Systems till FAM AB, ägt av de tre största Wallenbergstiftelserna, till ett pris om 5 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Sandvik Process Systems är en leverantör av industriella processlösningar. Företaget har cirka 600 anställda och omsätter 1,7 miljarder kronor. Rörelsemarginalen är stark enligt Sandvik. Verksamheten svarar för 2 procent av Sandviks totala omsättning.

– Detta är ett viktigt steg i Sandviks fokusering på sin kärnverksamhet. Avyttringen skapar ytterligare utrymme för tillväxt och expansion av kärnverksamheten i Sandvik, säger Björn Rosengren, vd i Sandvik, i en kommentar.

– Vi ser fram emot att tillsammans med ledningen och de anställda vidareutveckla Process Systems som ett självständigt bolag med starkt fokus på lönsam tillväxt, säger Lars Wedenborn, vd för FAM, i en kommentar.

Transaktionen förväntas stängas senast i början av nästa år under förutsättning av
godkännande från berörda myndigheter.

Marknadsreaktionerna på nyheten blev måttliga, efter en halvtimmas handel på Stockholmsbörsen var Sandviks aktie upp med runt 1,5 procent.

Finwire/EFN

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.