Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

På tisdag släpps resultatet från en utredning beställd av riksdagens finansutskott. En utredning av Riksbankens penningpolitik. För övrigt den tredje externa utredningen på samma tema under 2000-talet.

 

Vad handlar det om?

Finansutskottet i riksdagen gav i juni 2014 det minst sagt rutinerade paret Mervyn King och Marvin Goodfriend uppdraget att utvärdera den svenska penningpolitiken 2010 – 2014. Utredningen blir offentlig på tisdag 10.30 och en timma senare presenterar utredarna sitt alster i Riksdagens presscenter.

 

Vilka är utredarna?

Professor Mervyn King har bland annat varit chef för Bank of England i 10 år. Marvin Goodfriend är professor vid Carnegie Mellon University och har arbetat inom Federal reserve.

 

Varför är granskningen gjord?

Finansutskottet vill ha svar på följande:

  • Har räntenivåerna varit väl avvägda och har politiken uppnått sitt mål?
  • Har Riksbanken gjort rätt när man vägt in riskerna med hushållens höga skuldsättning?
  • Har utformningen av inflationsmålet varit riktig?
  • Hur har inflationsprognoserna varit?

 

Vad är syftet med den svenska penningpolitiken?

Enligt Riksbanken själva är det:

”Målet för penningpolitiken är enligt riksbankslagen att ”upprätthålla ett fast penningvärde”. Riksbankens tolkning av detta mål är att inflationen ska vara låg och stabil. Mer precist är Riksbankens mål att hålla inflationen kring 2 procent per år.”

Och det inflationsmått Riksbanken fokuserar på är det breda mått som kallas KPI.

 

Vad kan King och Goodfriend komma fram till?

Att inflationen inte nått upp till målet (behöver man inte vara professor för att komma fram till).

Att inflationsmålet ska ändras eller slopas. (King har tidigare kritiserat centralbanker som varit alltför fokuserade på inflation).

Att inflationen borde mätas på ett annat sätt.

 

Vad kan konsekvenserna bli?

Visst kan det bli en utredning som hamnar där många andra utredningar hamnar, i en skrivbordslåda. Men med tanke på hur omtvistat och aktuellt området är och hur meriterade utredarna är känns det inte så troligt. Chansen är större att det faktikt leder till förändringar av politiken, efter att det stötts och blötts politiskt. Och att ett eller annat huvud rullar på vägen dit är väl inte helt uteslutet.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Direkt toppnyheter

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.