Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Riksbanken lämnade på tisdagen som väntat den svenska styrräntan oförändrad vid -0,5 procent.

Thomson Reuters genomförde en enkät inför räntebeskedet. Ingen av de 17 stycken deltagarna trodde på en förändrad ränta.

Riksbanken bedömer att det behövs en fortsatt expansiv penningpolitik för att få upp inflationen till 2 procent. Centralbanken står fast vid sin prognos om att räntan kommer att börja höjas först i mitten av nästa år.

Köpen av statsobligationer fortsätter under andra halvåret 2017 enligt beslutet i april.

Riksbanken skriver att den sammantagna bilden av konjunktur- och inflationsutsikterna är i stort sett oförändrade sedan i april.

Den svenska centralbanken skriver vidare att inflationen har blivit något högre än väntat den senaste tiden och att riskerna för bakslag i omvärlden bedöms ha minskat. Banken bedömer att sannolikheten nu är lägre än tidigare att det sker en räntesänkning den närmaste tiden.

”Detta innebär inte att reporäntesänkningar framöver är uteslutna. Direktionen har, precis som tidigare, beredskap att vidta ytterligare penningpolitiska lättnader om det behövs för att
stabilisera inflationen och värna inflationsmålet. Alla de verktyg som Riksbanken har redogjort för tidigare kan, som alltid, användas vid behov”, skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

Riksbanken släpper även färska prognoser för kommande året och i dessa har man bland annat sänkt tillväxtprognoserna.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.