Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Råvarujätten Glencore fortsätter att stå i händelsernas centrum. Den London-noterade aktien återhämtar sig ytterligare från kursslakten häromveckan, och igår presenterades en liten skrift där det redogjordes för hur företaget finansieras sig.

Men det är inte bara Glencores finansiering som är intressant. De stora råvaruhandlarna är djupt beroende av bankerna, och det innefattar bland annat Gunvor Grupp. Den rysk-schweiziska koncernen, grundad av Torbjörn Törnqvist från Solna, har arbetat hårt på kreditmarknaden. Men det lär inte offentliggöras allt för mycket detaljer kring Gunvor Group, eftersom det i princip aldrig görs så.

Vital SA (givetvis med schweizer-koppling) har ordnat nya kredittlinor, och Trafigura har knutit upp 28 banker.

Det har varit ett tungt år för råvaror generellt, men den senaste månaden har palladium stuckit i väg rejält med en uppgång på över 20 procent. Platina har gått motsatt väg. Skälet är givetvis Volkswagen. Palladium används för avgasrening i bensindrivna bilar, medan platinum hör hemma i dieselfamiljen.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.