Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Kopparprisets ras fortsätter. Men så gör också produktionen av koppar.

 

En rad gruvprojekt som startades när priset var som högst, fortsätter att gräva – bland annat på grund av billig energi och att dollarn stärkts mot valutorna i viktiga kopparländer som Kanada, Chile och Australien.

Kopparpriset

Prisraset har varit tungt i år, men så var ju också uppgången tidigare det här årtusendet extrem.

Generellt är det få som just nu tror på en återhämtning nu för kopparpriset. Enligt uppgift går en femtedel av kopparproduktionen med förlust, men producenterna försöker hellre kapa kostnaderna än utbudet.

Foto: Jorge Saenz/AP

Juan Carlos Saez har fullt upp med chilensk koppar.

I Chile är det en majoritet av producenterna som inte tjänar pengar, enligt gruvbranschföreträdaren Juan Carlos Suez. Kopparproducenterna i Chile har fått statligt stöd, men oron är stor över vinsterna och över arbetstillfällena.

Glencore har till exempel i dagarna sparkat 4300 arbetare i Zambia.

AP Photo/Keystone/Urs Flueeler

Schweiziska gruvjätten Glencore är i kris, och gör allt för minska skulderna och att minska ned på produktionen för att få upp priset på råvarorna. Runt om i världen hotas arbetstillfällen av Glencores sparande.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.