Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Wallenbergbolaget FAM:s jätteköp förra veckan lär följas av fler.

Verkstadsjätten Sandvik har en division som heter Process Systems och som såldes förra veckan för 5 miljarder kronor. Det var ingen större överraskning eftersom den har stått på säljlistan länge. Det intressanta var istället vem som köpte; FAM AB, ett holdingbolag inom Wallenbergsfären som utläses Foundation Asset Management.

Fast noga taget var det snarare de tre största Wallenbergstiftelserna som köpte. FAM ägs av dessa och har uppdraget att förvalta deras tillgångar. Bolaget skapades för tio år sedan när Wallenbergsfären strukturerade om sina innehav och flyttade kontrollposterna i några av industriföretagen till FAM.

Till en början betraktades FAM inte som mycket mer än ett brevlådeföretag, en administrativ enhet i den mäktiga sfären. Men under vd Lars Wedenborns ledning har bolaget vuxit till ett slags onoterat Investor där basen är en börsportfölj (se tabell), men där andelen onoterade innehav har vuxit undan för undan. Tillgångsmassan uppgår nu till runt 40 miljarder kronor.

Om det beror på tioårsjubiléet ska vi låta vara osagt, men Lars Wedenborn tycks i alla fall ha växlat upp tempot på senare tid. I höstas såldes hälften av en post i Alfa Laval, vilket drog in omkring 1,5 miljarder till kassan. För någon månad sedan gick FAM även in som ankarinvesterare i avfuktningsföretaget Munters, när det gick till börsen. FAM tog 10 procent av aktierna för omkring 1 miljard kronor och är nu tvåa i ägarlistan efter Nordic Capital. Att FAM köper på sig mer den dag Nordic Capital ska sälja och därmed blir huvudägare är ingen vågad gissning.

Förra veckans affär med Sandvik sticker dock ut. Delvis på grund av sin storlek – den största Wedenborn gjort sedan försäljningen av Scania till Volkswagen 2008 – men också för att det är första gången som FAM köper 100 procent av ett så stort bolag. Sedan tidigare finns några onoterade  innehav i portföljen – Bergvik Skog, Höganäs samt Nefab – men dessa delägs tillsammans med andra. FAM har maximalt 50 procent.

Parallellen till Investor är inte svår att se. När Börje Ekholm tog över som vd 2005 var bolaget nästan helt inriktat mot noterat. Året efter köptes medicinteknikbolaget Gambro ut från börsen tillsammans med EQT. Strax efteråt köptes Mölnlycke – också medtech – tillsammans med Morgan Stanley. Några år senare, 2010, var Investor redo att ta över hela Mölnlycke som idag är en av de större tillgångarna i Investor.

Det finns flera skäl till att onoterat lockar Wallenbergarna. Det första är uppenbart; börsen är högt värderad och det är helt enkelt lättare att hitta bolag med lite lägre vinstmultipel utanför den. Det andra är också ganska självklart; det är lättare att göra strukturaffärer eller vidta värdehöjande åtgärder i ett bolag där man är ensam ägare. Ett tredje skäl, i synnerhet för Investor, är att helägda stabila bolag ger ägaren tillgång till kassaflöden som är mycket större än de man är hänvisad till som kupongklippare.

Ytterligare ett skäl som Wallenbergfolket brukar nämna mellan skål och vägg, är att regelkraven på börsbolag har blivit så betungande att det helt enkelt är billigare och enklare att äga onoterat. Sist och slutligen så har konglomeratet som ägarform kommit tillbaka i näringslivet. Det ser vi både på och utanför börsen (jag skrev om det här) Framgångsrika exempel är exempelvis Indutrade, Nordstjernan, Volati, Lifco, och Lagercrantz.

Det är därför högst sannolikt att FAM gör flera affärer av samma typ, när Sandvik Process Systems väl är tuggat och nedsköjlt någon gång nästa år.

 

Se även: Ägarna & Åsberg – Därför gillar Wallenberg onoterat igen. 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.