Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nordeas ordförande Björn Wahlroos har skaffat sig en unik position i Nordens näringsliv. Med en blygsam ägarandel styr han ett imperium värt 700 miljarder.

Sannolikt var det en slump. Ändå var det svårt att inte undra om Nordea ville skicka ett budskap till regeringen igår, torsdag, genom sitt val av lokal för bankens årsstämma. Folkets hus i Stockholm är klassisk socialdemokratisk mark. Oräkneliga partikongresser har avhandlats innanför de dörrarna. Och Norra Bantorget alldeles utanför är ändhållplats för Första maj-tågen, där höga funktionärer talar i skuggan av LO-borgen.

Man kan tänka sig att Nordeas ordförande Björn Wahlroos – en man som aldrig skräder orden eller kliver åt sidan i en kraftmätning – fann lite extra stridsglädje i det faktum att han stod på fiendens hemmaplan när han riktade ett generalangrepp mot finansministerns planer på en kraftig skattehöjning för bankerna.

Wahlroos upprepade delvis det som Nordea-chefen Casper von Koskull sa tidigare i veckan. Det vill säga han underströk att Nordea kan flytta huvudkontoret från Stockholm om den nya skatten införs. Han pekade ut Köpenhamn eller Helsingfors som troliga nya säten. Och så sa han, med karaktäristiskt konfrontativt ordval och tydlig adress till regeringen: ”Banksektorn kan inte bli föremål för expropriering och banksektorn kan inte vara en ko som man mjölkar ändlöst.”

Att Wahlroos är så insatt i detaljerna och hans höga tonläge är, enligt Nordeakremlologer, ett uttryck för att von Koskulls yttranden hade varit i säck innan de kom i påse. För så fungerar det i Nordea. Där sker inget av vikt utan ordförandens goda minne.

Björn Wahlroos ställning på Stockholmsbörsen är unik. Det är svårt att på rak arm nämna någon annan ordförande som har en lika stark och självklar position både internt och externt. Den parallell som ligger närmast till hands är snarast Pehr G Gyllenhammar på den tiden han styrde Volvo. För Wahlroos har, precis som Gyllenhammar, byggt sin maktposition med ett  begränsat personligt ägande (inte i kronor och ören i Wahlroos fall, men väl i röstinflytande, se nedan).

Grundplåten fick han när han sålde investmentbanken Mandatum till försäkringsbolaget Sampo, samtidigt som han blev Sampos vd 2001. På den posten gjorde han några mycket lyckade affärer. Framför allt köpte Sampo in försäkringsbolaget If för en spottstyver så att det blev ett helägt dotterbolag. Det tidigare olönsamma If förvandlades till en sedelpress för Sampos fortsatta expansion. Wahlroos sålde även dotterbolaget Sampo Bank till Danske Bank lägligt före finanskrisen. Det var pengarna från den affären plus kassaflödena från If som möjliggjorde investeringen i Nordea.

Sampo byggde upp sin ägarposition i Nordea från noll till över 20 procent under åren 2006 till 2009. Strax efter sålde svenska staten sina aktier och Wahlroos blev ensam herre på täppan. Det är ytterligare en ironi i denna historia att det är företrädaren på ägartronen som Wahlroos nu läxar upp och hotar med att flytta ut banken från.

Björn Wahlroos äger privat 2 procent av Sampo, där han också är ordförande. Det är inte vanligt att en så begränsad ägarandel räcker hela vägen till ordförandestolen. Förklaringen ligger i att Sampos största ägare är finländska statens investmentbolag Solidium med 12 procent av aktierna. De är mycket nöjda med hur Wahlroos sköter Sampo och ger honom fria händer. Näst störst är ett pensionsbolag utan maktambitioner. Så med sin blygsamma ägarandel (fast han är nummer tre i ägarlängden) kan Wahlroos styra hela Sampo-Nordea imperiet med ett samlat börsvärde uppåt 700 miljarder kronor.

Och hans egen ”blygsamma” post är trots allt värd nästan 5 miljarder. Inte illa marscherat – i alla fall inte om man betänker att Wahlroos var marxist i ungdomen. Man kan undra om han mindes det när han gick till storms mot exproprieringen av bankerna där i Folkets hus.

 

SE ÄVEN: Ägarna och Åsberg om Staten vs Nordea.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.