Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Styrelsen för Nordea Bank har beslutat att flytta moderbolagets säte till Finland från Sverige.

Vid sitt styrelsemöte 6 september tog Nordea beslut i den infekterade frågan om var huvudkontoret ska ligga. Och beslutet blev att det blir en flytt från Sverige till Finland.

I ett pressmeddelande skriver banken att all verksamhet på de nordiska hemmamarknaderna förblir oförändrad och att det inte blir några förändringar för kunderna. Vidare skriver banken att endast ett begränsat antal medarbetare berörs av flytten.

Bakgrunden till flytten går att finna i en konflikt mellan Nordea och den svenska regeringen om resolutionsavgifterna bankerna betalar till staten.

”Styrelsens beslut att inleda en flytt av moderbolagets säte till Finland är resultatet av sex månaders noggrann utredning och analys av de konkurrensvillkor och utmaningar som Nordea har att förhålla sig till. Vi ser flytten som ett viktigt strategiskt steg när det gäller att placera Nordea på jämbördig fot med jämförbara europeiska banker. De jämlika förutsättningar och förutsägbara regelverk som EU:s bankunion kan erbjuda främjar, anser vi, våra kunders, aktieägares och medarbetares intressen” skriver Björn Wahlroos, styrelseordförande i Nordea Bank AB, i pressmeddelandet..

Läs hela Nordeas pressmeddelande här.

När beskedet om flytten kom strax innan klockan 17 steg Nordeas aktiekurs snabbt från strax över 104 kronor till närmare 107 kronor. Vid Stockholmsbörsens stängning hade kursen dock fallit tillbaka till 104,80 kronor.

Se mer om bakgrunden till flytten i spelaren ovan.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.