Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Mediakoncernen MTG förvärvar Kongregate, med säte i San Francisco, som är en amerikansk publicist och utvecklare av spel.

Säljare är den nuvarande ägaren GameStop Corp. Transaktionen är baserad på en värdering av bolaget (Enterprise Value) om 55 miljoner dollar och är villkorad av myndighetsgodkännanden och övriga villkor.

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Kongregate ökade sin nettoförsäljning (nettot från intäkter som delats med utvecklare) under 2016 med 38 procent till 35 miljoner dollar, där mobilintäkter som genererats av köp inuti spelen och annonsförsäljning växte med 74 procent. Kongregate väntas i år omsätta minst 50 miljoner dollar med en ebitda-marginal på cirka 10 procent.

Kongregate attraherar upp till 14 miljoner aktiva användare varje månad över alla plattformar, med fler än 100 000 spel på sin browserbaserade plattform och över 100 miljoner nedladdningar av 45 spel i app-butiker.

Bolaget startade som en browserbaserad plattform för webbspel och har sedan utökat sin verksamhet till att omfatta publicering av spel både för mobila plattformar och för plattformen Steam, samt egen spelutveckling till följd av uppköpet av den San
Diego-baserade spelstudion Ultrabit. Kongregate utökar även sin verksamhet till att omfatta egen spelutveckling

Som publicist ingår Kongregate avtal med spelutvecklare om att dela intäkterna. MTG och Kongregate har för avsikt att förvärva ytterligare spelutvecklare, vilka kommer att dra fördel från Kongregates globala användarnätverk, förmåga att generera trafik liksom deras relationer med publicister och tredjepartsplattformar. Expansionen förväntas driva såväl fortsatt tillväxt som ökade lönsamhetsnivåer.

Investeringen följer MTG:s nyligen gjorda förvärv av 51 procent av den Hamburgbaserade spelutvecklaren InnoGames under 2016 och 2017.

Kongregate har också påbörjat publicering av egna spelrättigheter genom det nyligen förvärvade San Diago-baserade Ultrabit. Ultrabit har utvecklat de framgångsrika speltitlarna `Raid Brigade’, `Pocket Politics’ och nyligen `Office Space: Idle Profits’, baserat på den
klassiska kultfilmen.

”Investeringen ligger i linje med vår strategi att investera i relevant, kompletterande och skalbart digitalt innehåll och communities. Online-spel är en av våra tre digitala underhållningsvertikaler och vi etablerar oss i en spelindustri som förväntas vara värd cirka 130 miljarder dollar år 2020, med mobilspel som det snabbaste växande segmentet. Människor spenderar nästan en tredjedel av sin dagliga tid på mobila enheter med att spela spel. Vi ser fram emot att välkomna det mycket talangfulla och erfarna Kongregate-teamet till MTG.”, säger Jørgen Madsen Lindemann, VD och koncernchef, MTG:

MTG:s resultat för det andra kvartalet, som publiceras den 18 juli, kommer att innefatta relaterade transaktionskostnader om cirka 10 miljoner kronor inom segmentet MTGx.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.