Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Inte ens om man är miljardär och en av Sveriges mest hyllade företagsledare. För ett år sen intervjuades Melker Schörling i Affärsvärlden. Det var en stor artikel på temat generationsväxling. Han och forne affärspartnern Gustaf Douglas berättade hur de tänkte sig framtiden för sina respektive imperier.

Douglas, som då var 78, hade i princip redan lämnat över makten till sönerna genom att avgå ur sfärbolagens valberedningar. Den nio år yngre Schörling såg däremot framför sig ytterligare många år som styrelseledamot, ordförande och aktiv ägare.

”Ja. I åtminstone Hexpol, Hexagon, AAK och i Securitas styrelse vill jag gärna sitta kvar som ordförande”, sade han.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Enligt uppgift hade Schörlings hälsa börjat vackla vid tiden för intervjun. Och bara en dryg månad senare annonserades att han skulle avgå ur Securitas styrelse. Så i höstas kom beskedet att Schörling lämnar samtliga sina uppdrag av hälsoskäl nu i vår.

Betydelsen av detta kan knappast överskattas. Melker Schörling är unik i näringslivet och på börsen. Det kanske finns andra som har blivit rikare, och möjligen någon som har levererat högre avkastning till aktieägarna, men det finns ingen levande svensk som har varit med och byggt lika många storföretag, praktiskt taget från scratch.

Utöver de Schörling själv nämnde har han haft fingrarna med även i Assa Abloys och Loomis framgångar. Och så i hans egen skapelse, investmentbolaget Melker Schörling AB, förstås. Det samlade värdet av de sju bolagen överstiger 500 miljarder kronor. En sådan gigant kan inte kliva av scenen utan att det uppstår ett tomrum. Vem ska fylla det?

Jo, det ska döttrarna Sofia Schörling Högberg och Märta Schörling Andreen göra, är tanken. De sitter redan sedan flera år i MSAB:s styrelse och i några av portföljbolagen. Men de lämnas inte vind för våg i sina nya maktpositioner. De får stöd av MSAB:s vice ordförande Mikael Ekdahl, advokat och mångårig rådgivare till familjen liksom av H&M:s storägare Stefan Persson. Denne har bildat radarpar med Schörling på senare år och de sitter i varandras styrelser. Persson sägs ha lagt ner mycket tid och kraft under hösten för att få till stånd generationsväxlingen i familjen Schörling.

När Schörling annonserade sin avgång berättade han också att Carl-Henric Svanberg går in i MSAB:s styrelse i vår. Svanberg byggde upp Assa-Abloy på 1990-talet och ingår i Melker Schörlings inre krets. Det är en lågoddsare att Svanberg blir ordförande i MSAB.

Härom dagen blev det också klart att systrarna Schörling går in i Hexagons styrelse. Hexagon är juvelen i familjen Schörlings krona och står för mer än halva substansvärdet i MSAB. Den tidigare kursraketen plågas av att vd Ola Rollén hotas av åtal i Norge, misstänkt för insiderhandel (dock inte i Hexagon). Till styrelsen rekryterades samtidigt förre Ericsson-chefen Hans Vestberg samt John Brandon, tidigare hög chef i Apple.

Förutsättningarna för Sofia och Märta Schörling när de nu tämligen brådstörtat tar över makten ser alltså ganska goda ut. De har själva redan flera års erfarenhet av styrelsearbete och dessutom gott om erfarna företagsledare att ta råd från.

Forskningen om familjeföretag säger också att det visserligen bara är ett av sex företag som går vidare till andra generationen. Resten försvinner. Men sedan förbättras oddsen rejält så att en tredjedel av dessa går vidare till tredje generationen. Också för externa aktieägare kan det vara värt att ge familjen Schörling fortsatt förtroende.

Storbanken Credit Suisse har visat att börsbolag som kontrolleras av en familj över tid ger väsentligt bättre avkastning än de som saknar en tydlig huvudägare av kött och blod. Grundaren ger allra mest överkastning, men även generation två och tre presterar bra. Först när bolaget går vidare till fjärde och femte generationen brukar avkastningen gå mot snittet.

Med det sagt är det osannolikt – för att inte säga uteslutet – att Sofia och Märta Schörling bjuder på en resa som kommer ens i närheten av pappa Melkers. Jag har svårt att tro att vi får se ett till sådant affärssnille i Sverige igen under min livstid.

SE ÄVEN: Ägarna & Åsberg – Jon Åsberg intervjuas om Melker Schörling 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.