Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nobelprisutdelning på måndag. Men exakt vad belönas ekonomipristagarna för? EFN:s Katrine Marçal tar ägg, smör och kaffemuggar till hjälp för att förklara vad ekonomen Paul Romer prisas för. Se den här och briljera med din kunskap vid helgernas middagar.

Efter nobelinspelningen kunde Katrine vila ut i soffan hemma hos EFN-kollegan Niklas Ekdal i Gamla stan i Stockholm. Med de ekonomiska glasögonen på för de ett intressant resonemang om regeringsbildningen och hur Sverige ska kunna få till dugliga regeringar i framtiden. Samtalet fick rubriken ”Stora frågan är inte vem som regerar” – missa inte! Och får du inte nog av regeringsbildningsresonemang, kan jag tipsa om att senaste avsnittet av EFN:s Londonpodden tar upp vad vi i Sverige kan lära oss av andra länder om denna konst.

På reklamfria, rikstäckande ekonomikanalen EFN har vi även i övrigt haft en bra vecka med reportage från hela Sverige. Här är några tips:

Mjukosten som gynnar välgörenhet
Älvsjö: Det norska företaget Kavli ägs av en stiftelse och delar ut hela överskottet till välgörande ändamål, som bestäms av personalen. Omsättningen har fördubblats de senaste sju åren.

Bredare motorväg högsta prio för nya Skånestyret
Malmö: En utbyggnad av E6:an genom Skåne är den infrastruktursatsning som har högst prioritet för det nytillträdda alliansstyret.

Fördelarna med att anställa seniorer
Umeå: Allt fler vill fortsätta att jobba efter 65. Och är det inte slöseri att ta vara på äldres kompetens?

Storvarsel behöver inte betyda katastrof
Lund: Astra Zeneca lade ner och 900 personer förlorade jobbet. I dag jobbar nästan dubbelt så många på samma område.

Färre bilägare en utmaning för bilindustrin
Örebro: Det talas om att tre megatrender driver bilindustrin, elektrifiering, uppkoppling och självkörning. Men det finns en fjärde trend, delningsekonomin.

Vi på EFN hoppas att vi med våra intervjuer, inslag och reportage bidrar till att du som tittare blir lite klokare, inser fler samband och får möjlighet att göra bättre val, både för din egen del och omgivningens.

Mejla mig gärna tips och idéer om ekonomi vi borde bevaka på din ort.

 

Anna Fagerström

Ansvarig utgivare EFN

anna.fagerstrom@efn.se

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.