Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Vi testade att sätta magasinsdrottningen Amelia Adamo och EFN-reportern och sparnörden Ara Mustafa i en poddstudio tillsammans.

Resultatet blev ett lättsamt och spännande samtal som kretsar kring pengar. Vad man kan göra med dem, vad de gör med människor och hur man får mer av dem.

Pengar har och har haft centrala roller i båda deras liv, men på olika sätt. Samtalet tog avstamp i deras – vid en första anblick – liknande bakgrunder.

Båda har invandrade föräldrar. Amelias uppväxt var fattig, med en mamma som var ensamstående städerska. Aras föräldrar är båda läkare.

Här någonstans börjar man som lyssnare förstå lite om varför poddparet har så olika förhållningssätt till ekonomi.

Ara är ung och lovande och har precis börjat sin karriär som ekonomijournalist.

Amelia har under flera tiotals år varit Sveriges ohotade magasinsdrottning. Hennes osvikliga förmåga att identifiera hål på marknaden och fylla hålen med träffsäkra tidningar för kvinnor (Amelia, Tara, M Magasin) gjorde henne snabbt ekonomiskt framgångsrik, både professionellt och privat. Just det senare har varit viktigt för henne, och något som hon velat pränta in i sina läsare. Hon envisades så tidigt som på 90-talet med ekonomisidor i tidningen Amelia, ständigt ifrågasatta av branschkolleger som icke kommersiellt försvarbara – ”byt ut mot inredningsreportage!”.

Att få kvinnor att ta ekonomi på större allvar är fortfarande en av Amelia Adamos käpphästar. Kvinnor ägnar sig fortfarande, 2018, för mycket åt utseende och relationer och för lite åt pengar och ekonomi, anser hon.

I en färsk intervju med EFN:s Katrine Marçal säger hon att kvinnor har ett mer ”emotionellt komplicerat” förhållande till pengar än vad män har. Och på frågan varför svarar hon:

Kvinnor skulle syssla mer med mjuka värden. Sen är det en slags ovana. Ju mer vi vågar säga vad vi tjänar, ju mer vi vågar kämpa för att få lika lön, eller pension, desto mindre svårt blir det. Och att det ska va okvinnligt det där med pengar… Till exempel, att jag som tjänar mer ska krympa en man som tjänar mindre. Trams!

Adamo tycker inte att en kvinna är fri om hon inte är ekonomiskt oberoende.

Kvinnor som vill stärka sitt förhållande till pengar har mycket att hämta i Amelias och Aras nya podd på EFN.

Men också unga av alla kön, som sparnörden Ara kommer att bjuda på guldkorn av sitt smarta spartänk. Föräldrar med tonårsbarn och mor- och farföräldrar kommer också att känna igen sig i samtalen mellan Ara och Amelia, som själv är farmor.

Avsnitt ett är ute nu, nummer två kommer på måndag. Podden heter Fattig eller rik, den finns här och på andra ställen där poddar finns. Lyssna på den, du får ett rikare liv.

Anna Fagerström

Ansvarig utgivare EFN

anna.fagerstrom@efn.se

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.